Elevii ucraineni vor învăța în limba maternă în 4 raioane din R. Moldova
Din 1 septembrie 2025, elevii ucraineni din clasa întâi din raioanele Edineț, Ocnița, Râșcani și Briceni vor avea oportunitatea de a învăța cu predare în limba lor maternă, cu studierea obligatorie a limbii române.
Această inițiativă vine ca rezultat al unei întâlniri între reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova, Agenției ONU pentru Refugiați, Direcțiilor de învățământ și directorilor instituțiilor incluse în proiect, transmite Știri.md.
„Este esențial ca elevii ucraineni să poată studia diverse discipline atât în limba maternă, cât și în română, pentru a facilita integrarea lor mai ușoară în societatea noastră”, a declarat Ivan Duminica, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la MEC.
Noile clase vor fi organizate după modelul Gimnaziului „Taras Șevcenco” din Chișinău, având ca scop adaptarea sistemului educațional la nevoile refugiaților ucraineni. Proiectul va fi implementat în patru instituții de învățământ. Acestea sunt:
- Liceul Teoretic „Constantin Popovici” din satul Nihoreni, raionul Râșcani;
- Liceul Teoretic „Vasile Suhomlinski” din orașul Edineț;
- Liceul Teoretic din satul Tețcani, raionul Briceni;
- Gimnaziul „Olga Kobîlianska” din satul Unguri, raionul Ocnița.
„După succesul modelului bilingv de la Gimnaziul „Taras Șevcenco”, refugiații ucraineni au solicitat extinderea acestui sistem și în alte regiuni ale Republicii Moldova. Astfel, cele patru raioane au fost selectate datorită populației semnificative de ucraineni, inclusiv refugiați, pentru pilotarea acestui proiect educațional”, explică reprezentanții MEC.