main logo
525

Ecologiștii din Moldova și Ucraina, preocupați de problema ecosistemului

Reprezentanţii Centrului Ecologic Naţional din Ucraina (Kiev) şi Asociaţia Internaţională a Păstrătorilor râului Nistru "Eco-Tiras" (Chişinău) atrag atenţia autorităţilor şi societăţii asupra problemelor ecosistemului Nistrului.

Ecologiștii din Moldova și Ucraina, preocupați de problema ecosistemului

Potrivit agenţiei Infotag, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Centrului ucrainean, Ruslan Gavriliuc, a spus că "în cadrul unui proiect dedicat abordării ecosistemice a problemei hidroenergetice va fi pusă în discuţie problema impactului hidrocentralelor asupra ecologiei râurilor", transmite Știri.md.

"O asemenea abordare prevede că hidroenergetica cu greu mai poate fi numită "verde". Dar, din păcate, din cauza lipsei normelor legislative necesare şi lipsei responsabilităţii autorităţilor din Moldova şi Ucraina, nu se acordă suficientă atenţie acestei probleme. Deşi sunt unele momente pozitive, cum ar fi activitatea Comisiei nistrene, problema râului continuă să fie una acută. Compania "Ukrhidroenergo" nu a renunţat la intenţia de a extinde nodul hidroenergetic pe Nistru", a spus expertul.

Membrul corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, ecologista Elena Zubcova, a menţionat că "procesul de degradare a râului este legat de extinderea complexului hidroenergetic".

"În ciuda faptului că în acest an Nistrul s-a revărsat din cauza ploilor, acest factor este de ordin singular, iar una dintre principalele probleme ale râului este scăderea nivelului apei. Din cauza că debitul de apă îşi pierde viteza, apar o serie de fenomene ireversibile: mor specii biologice (de exemplu, numărul speciilor de peşti a scăzut de la 49 la 7), se produce o stagnare", a spus ea.

Omul de ştiinţă a atras atenţia asupra construcţiei pe Nistru a unuia dintre cele mai mari complexuri din lume de acumulare a apei.

"Dacă vor fi puse în funcţie încă trei turbine, putem constata moartea râului. Ţinând cont de faptul că 80% din apă Moldova o primeşte din Nistru, problema devine o prioritate pentru republică", a spus ea.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării