main logo
1489

Dumitru Matcovschi, poet-martir basarabean, comemorat la Vadul-Rașcov

Au cântat, au citit versuri și au depănat amintiri. Dumitru Matcovschi, poetul-martir al Basarabiei, a fost comemorat la zece ani de la trecerea sa în eternitate.

Dumitru Matcovschi, poet-martir basarabean, comemorat la Vadul-Rașcov

În satul său de baștină, Vadul-Rașcov, a avut loc festivalul concurs național de poezie și cântec „Dumitru Matcovschi”, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

„Am selectat o piesă numită „Privighetoarea”, care a fost interpretată în 1986 de Anastasia Lazariuc. O piesă frumoasă, după părerea noastră, care ne reprezintă pe noi ca și ansamblu”, a declarat Viorica Popa, conducător artistic, ansamblul vocal „Divertis”.

„Am venit în acest concurs pentru a valorifica în primul rând versul marelui poet. Alături de bunul meu prieten Octavian Coteț ne-am străduit să aducem frumusețea versului și în cântec și am hotărât să împlinim frumusețea Moldovei cu un vals ce este dedicat țării „Doina ta, Moldova””, a spus Alina Ureche, interpretă.

Festivalul are drept scop promovarea creației poetului, descoperirea și încurajarea tinerelor talente în domeniul literar și muzical.

„Numai cele 39 de poeme dedicate lui Mihai Eminescu ne vorbesc cine a fost Matcovschi, cine este și ce va fi în viitor pentru noi, pentru generațiile viitoare. Acest eveniment este arhiimportant pentru acest sat. Eu l-aș egala cu un hram al satului”, a menționat Boris Popa, deputat.

„A fost unul din fondatorii forței care a stat la baza renașterii naționale. El și-a expus chiar și sănătatea, și viața pentru ca noi astăzi să fim liberi și independenți. Noi suntem generația care l-a cunoscut pe marele Matcovschi și suntem obligați de a transmite copiilor și nepoților noștri opera marelui poet”, a spus Nicolae Mîndru, președintele raionului Șoldănești.

Douăzeci de participanți au concurat la două probe: poezie și muzică. Cei mai buni au primit diplome și premii bănești.

„Un asemenea festival implică foarte multă activitate de organizare. Atunci când ai în spate un nume notoriu și greu cum este, a fost și va fi Dumitru Matcovschi, atunci nu poți da greș. Sunt prevăzute premii bănești, diplome și cadouri de preț. Mă refer la literatură artistică”, a declarat Oleg Volontir, președintele „Dor de Viitor”, directorul festivalului.

„Criteriul cel mai principal ar fi probabil artistismul, talentul de a exprima mesajul, ținuta scenică, rostirea verbului poetic. La cântec bineînțeles e interpretarea. Suntem la jumătate de concurs, sunt copii minunați. Mă bucur mult pentru testamentul, moștenirea lăsată nouă de poetul Dumitru Matcovschi – ajunge până la sufletul generației tinere. Asta este minunat”, a precizat Claudia Partole, scriitoare, președinta juriului.

Oamenii sunt convinși că poezia lui Dumitru Matcovschi este mereu actuală.

„Ne-a dus cinstea în toată țara prin versuri, atârnarea față de consăteni și părinți. Își slăvește mama în versurile lui. Pentru mine e o cinste foarte mare. Eu nu pierd niciun festival”.

În acest an, festivalul concurs național de poezie și cântec „Dumitru Matcovschi” a ajuns la cea de-a IX-a ediție.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării