main logo
7889

Detalii oficiale din dosarul mitei de 1,5 milioane de lei pentru doi procurori şi trei poliţişti

Apar noi detalii oficiale din dosarul mitei de 1,5 milioane de lei pentru doi procurori şi trei poliţişti.

Detalii din dosarul mitei de 1,5 milioane pentru procurori şi poliţişti

Condamnarea la amendă penală a şefului adjunct al Direcţiei crimă organizată din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii aduce scoate în evidenţă noi detalii din dosarul penal în care procurorii Procuraturii Chişinău, oficiul Ciocana, Roman Clim şi Eufen Tifoi, dar şi trei poliţişti au cerut de la reprezentanţii unei companii 200 de mii de euro, primind, ulterior, conform informaţiilor făcute publice de Procuratura Anticorupţie, 70 de mii de euro şi 6 mii de USD, echivalentul a aproximativ 1,5 milioane de lei, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Valentin Samoil, şef adjunct al Direcţiei nr. 2 Crimă Organizată a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, a fost condamnat la o amendă penală în valoare de 90 de mii de lei, după ce şi-a recunoscut vinovăţia în dosarul în care era judecat pentru trafic de influenţă. Samoil, împreună cu procurorii Eugeniu Tifoi şi Roman Clim, de la Procuratura Chişinău, oficiul Ciocana, şi alte două persoane au fost reţinuţi pentru 72 de ore, iar ulterior, trimişi în arest pentru 30 de zile, pe 18 ianuarie 2018, fiind acuzaţi că ar fi estorcat 200 de mii de euro de la trei oameni de afaceri şi ar fi primit aproximativ 1,5 milioane de lei.

Declaraţiile învinuitului care şi-a recunoscut vina: „Am vrut să-i susţin moral”

Dosarul pe numele lui Valentin Samoil a fost disjuns din dosarul de bază, după ce „omul legii” şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorul anticorupţie care gestiona cazul un acord de recunoaştere a vinovăţiei. În instanţa de judecată, cauza a fost examinată în procedură specială, după 8 şedinţe. Conform sentinţei emise de judecătorul Ghenadie Plămădeală, Samoil a fost învinuit că ar fi cerut 200 de mii de euro, echivalentul a 4,2 milioane de lei.

În schimbul banilor, acesta urma să influenţeze ofiţerii de investigaţie şi procurorii Procuraturii Chişinău, oficiul Ciocana, care efectuau urmărirea penală într-o cauză penală în care erau reţinute trei persoane care gestionau compania SC „Radeva-Grup” SRL, Anatolie Braşoveanu, Oleg Braşoveanu şi Vitalie Todoroglo, cei trei fiind bănuiţi de evaziuni fiscale. Conform învinuirii, Samoil urma să asigure eliberarea acestora din detenţie cu ulterioara scoatere de sub urmărire penală şi clasare a cauzei penale.

Fiind audiat în instanţa de judecată, Valentin Samoil a declarat că era prieten cu familia Braşoveanu şi că, doar a încercat să-i ajute pe aceştia şi să-i „susţină moral”. Samoil a recunoscut că a aflat despre faptul că dosarul penal în care cei trei erau vizaţi era gestionat de Octavian Busuioc, ofiţer de investigaţie în secţia nr.3 a Inspectoratului General al Poliţiei şi că a convenit să se vadă cu acesta în parcarea Centrului Comercial „Grand Hall”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării