405
0
Deschiderea benzinăriilor duty free ar putea fi anulată
405
0

Legea care permite deschiderea benzinăriilor duty free, destinate aprovizionării la frontiera cu Republica Moldova, ar putea fi anulată.

Foto: mold-street.com

Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de către un grup de deputați din fracțiunele PAS, PPDA și PSRM, transmite Știri.md cu referire la Agora.

Astfel ar putea fi abrogate prevederile legale care permit vânzarea produselor petroliere fără plata TVA și a accizelor în punctele de control vamal.

Autorii proiectului susțin că impactul benzinăriilor duty free ar duce la prejudicii bugetare de miliarde de lei. Conform unor calcule realizate de companiile petroliere, un litru de benzină, fără TVA și accize, ar costa cu 7 lei mai ieftin, iar un litru de motorină - cu aproape 5 lei mai puțin. 

Datele ANRE arată că, în mediu pe an, la o stație de alimentare cu carburanți din Moldova se vând peste o mie de tone de produse petroliere. Dacă se vor deschide 10 benzinării - pierderile bugetului statului ar putea fi de circa 100 de milioane de lei.

Alt motiv pentru care deputații susțin anularea legii constă în faptul că scutirea ar putea fi acordată nu doar agenților economici care operează după zona de control al pașapoartelor, dar și companiilor din afara controlului vamal. 

În document mai scrie că nicăieri în lume nu există astfel de facilități pentru comercializarea produselor petroliere la frontieră.

Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal este examinat acum în comisiile parlamentare, urmând să fie propus spre dezbateri la ședința de plen a Legislativului.

În premieră, ideea deschiderii unor benzinării duty free la punctele de trecere a frontierei R. Moldova a aparţinut celui mai mare operator duty free din R. Moldova, Companiei „Dufremol”, patronată de familia controversatului primar de Orhei, Ilan Şor.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter