main logo
2331

Decizia CEC: Cele cinci secții de votare din Rusia vor fi constituite

În Rusia, totuși, ar urma să fie deschise cinci secții de votare. Comisia Electorală Centrală a admis parțial, la 29 septembrie, o solicitare a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Conform hotărârii aprobate, în Federația Rusă, moldovenii vor putea vota la prezidențialele și referendumul de pe 20 octombrie, la două secții deschise la Moscova, și câte una care va funcționa la Sankt Petersburg, Surgut și Iaroslavl.

Decizia CEC: Cele cinci secții de votare din Rusia vor fi constituiteColaj: zdg.md

Ministerul Afacerilor Externe urmează să ia o decizie timp de două zile după hotărârea CEC, iar birourile electorale ale secțiilor de votare să fie constituite în decurs de trei zile, ca urmare a propunerilor diplomaților, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă a stârnit un adevărat scandal și mai multe dezinformări în spațiul public. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a manipulat cu datele înregistrării prealabile, invocând că în Italia s-au înregistrat mai puțini moldoveni care vor să participe la scrutin decât în Rusia.

Știri.md amintește că Partidul Socialiștilor a anunțat își dorește deschiderea unui număr mai mare de secții în Federația Rusă pentru alegerile din 20 octombrie. Formațiunea s-a adresat la Curtea de Apel Chișinău, după ce Comisia Electorală Centrală a hotărât să deschidă în Rusia doar cinci secții de votare.

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată contestația Partidului Socialiștilor împotriva hotărârii Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate la scrutinul din 20 octombrie, în partea ce ține de secțiile care vor fi deschise în Federația Rusă.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării