main logo
11859

De ce Occidentul ajută tot mai puțin Ucraina. Explicațiile lui Șalaru

Ex-ministrul Apărării R. Moldova, Anatol Șalaru, a vorbit în cadrul unui podcast despre ajutorul pe care îl acordă Occidentul Ucrainei, dar și de ce în ultima perioadă acest sprijin este tot mai mic.

De ce Occidentul ajută tot mai puțin Ucraina. Explicațiile lui ȘalaruColaj: Știri.md

În cadrul podcastului Raport, Șalaru a spus că mulți lideri europeni consideră că este mai importantă realegerea lor în funcție decât câștigarea războiului împotriva Rusiei, transmite Știri.md.

„Situația din Ucraina reflectă atitudinea multor șefi de stat față de acest război. Cu părere de rău, mulți lideri europeni consideră că este mai importantă realegerea lor în funcție decât câștigarea războiului împotriva Rusiei. Fiecare se gândește în primul rând la funcția lui, la partidul lui și se gândește să nu își piardă alegătorii. Părerea mea este că acest război demult era să fie terminat dacă Occidentul ar fi fost conștient și ar fi ajutat Ucraina. În Occident nu mai sunt oameni politici cum erau înainte Margaret Thatcher și Winston Churchill, acum sunt persoane birocrate care au fost într-un partid, într-o instituție și au evoluat pe scara politică, ei nu au avut o carieră spectaculoasă sau un rol spectaculos în istoria țării lor”, a declarat Șalaru.

Fostul ministru al Apărării a mai spus că situația din SUA este similară cu cea din Europa, iar lui Joe Biden îi este frică să nu piardă alegerile prezidențiale.

„Acest lucru se întâmplă și în SUA, unde Joe Biden este strâns la perete de politicienii de stânga. Lor le este frică că va pierde alegerile, dar nu că Ucraina va pierde războiul. Mulți dintre europeni nu știu unde se află Ucraina și care vor fi consecințele dacă Rusia va câștiga. Pe ei îi interesează problemele lor personale, iar de aici ne dăm seama că situația e foarte rea, dar în același timp, liderii europeni înțeleg ce se poate întâmpla, iar Germania se pregătește într-o oarecare măsură de un război cu Rusia. La fel și Polonia, și vedem că principalul susținător al Ucrainei, SUA, a încetinit acordarea ajutorului. La ei asta este ceva normal atunci când două partide din camere își impun cerințele proprii”, a explicat Șalaru.

Ex-ministrul Apărării a menționat că 90% din valoarea ajutorului pe care îl acordă SUA Ucrainei rămâne în țară, deoarece armamentul vechi este folosit, iar autoritățile americane produc unul modern.

„De exemplu, republicanii nu sunt împotriva ajutorului pentru Ucraina, ei sunt gata să-i ajute pe ucraineni, dar ei pun și alte probleme în discuții, precum cea a migranților, iar de cealaltă parte sunt democrații care încearcă să-i apere pe migranți pentru că ei sunt votați de către aceștia. De aceea, Biden este sigur că acest ajutor va fi votat și acordat Ucrainei, având în vedere că 90% din bani rămân în SUA, iar ei vor produce armament modern”, a conchis Șalaru.

Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare a războiului ruso-ucrainean început în 2014. Invazia a fost cel mai mare atac asupra unei țări europene de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. Se estimează că a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și sute de mii de victime militare.

Până în iunie 2022, trupele rusești au ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Aproximativ opt milioane de ucraineni au fost strămutați pe plan intern, iar peste 8,2 milioane de ucraineni au fugit din țară până în aprilie 2023, creând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.

Deteriorările de mediu extinse provocate de război, descrise pe scară largă ca un ecocid, au contribuit la crize alimentare în întreaga lume.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării