main logo
1056

Cum circulă mita în Moldova: Autodenunţurile de la Curtea de Apel

Un procuror prins cu mită a recunoscut şi a dezvăluit circumstanţele în care a primit mii de euro în mai multe tranşe pentru a influenţa judecători de la Curtea de Apel Bălţi şi de la Curtea Supremă de Justiţie.

Cum circulă mita în Moldova: Autodenunţurile de la Curtea de Apel

Cea care l-a denunţat a fost o angajată a Curţii de Apel Chişinău, care i-a şi propus şi oferit procurorului banii chiar în biroul său de serviciu, ea fiind în rol de intermediar. După ce „afacerea” a eşuat, iar persoanele care doreau să-şi facă dreptate prin mită au constatat că au achitat banii în zadar, i-au cerut înapoi de la „intermediară”. Pentru că procurorul deja cheltuise banii, nu i-a întors, iar funcţionara de la Curtea de Apel nu a rezistat presiunii şi a depus un autodenunţ la organele de drept, alegându-se ulterior doar statut de martor pe dosar, transmite Ştiri.md cu referire la ZdG.

Tudor Cojocaru, procuror în cadrul Procuraturii de Circumscripţie Chişinău, a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA sub acuzaţia de trafic de influenţă la sfârşit de august 2017. În acelaşi caz mai erau reţinuţi un poliţist din Ialoveni şi doi foşti poliţişti. Investigarea cazului a pornit de la denunţul unui intermediar care avea rol de transmitere a banilor de la client către procuror, preciza CNA într-un comunicat de presă. Între timp, dosarul a fost examinat în prima instanţă, devenind publice numele persoanelor implicate, dar şi circumstanţele actului de corupţie.

În instanţa de judecată, procurorul Tudor Cojocaru, care a demisionat din sistem în noiembrie 2017, pe când dosarul său era în proces de examinare, a recunoscut că a primit, în două episoade, mii de euro pentru a influenţa mai mulţi judecători. Tudor Cojocaru a declarat în faţa judecătorului Ion Morozan de la Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, care a examinat dosarul, că era în relaţii de „colegialitate” cu Cristina Ceban, specialistă principală şi şefa secţiei expediţie din cadrul Curţii de Apel (CA) Chişinău. La sfârşit de 2016 – început de 2017, acesta s-a apropiat de el și i-a comunicat că are doi cunoscuți, foști polițişti, condamnaţi de instanța de fond la închisoare cu suspendare, doar că, ulterior, la CA, au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Acesta l-a întrebat dacă nu are cunoștințe la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) pentru a-i influenţa pe judecătorii de acolo în procesul de admitere a recursului condamnaților cu menținerea sentinței instanței de fond, de condamnare cu suspendarea executării pedepsei. Cristina Ceban i-ar fi spus procurorului că dacă va accepta „să rezolve întrebarea” persoanele vor transmite, prin intermediul ei, 10 mii de euro.

Articolul integral poate fi citit pe ZdG.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării