main logo
2217

Criza energetică: Maia Sandu dă asigurări că R. Moldova va avea gaze

Președintele R. Moldova, Maia Sandu, susține că autoritățile de la Chișinău erau conștiente de faptul că de la 1 ianuarie 2025, tranzitul de gaze naturale prin Ucraina va expira. Totuși, spunea șefa statului, Gazprom este obligată prin contractul semnat cu R. Moldova că livreze gaze naturale, menționând că tranzitul de gaze poate fi efectuat și prin coridorul Trans-Balcanic.

Criza energetică: Maia Sandu dă asigurări că R. Moldova va avea gazeImagine simbol

În cadrul unei conferințe de presă, Maia Sandu a declarat că Gazprom nu are intenția de a-și îndeplini obligațiile contractuale, subliniind că asigurarea cu gaze a R. Moldova a fost folosită de Moscova ca bâtă politică, transmite Știri.md.

„Există un contract cu Gazprom care prevede livrarea gazelor pentru malul stâng al Nistrului, indiferent dacă trec prin Ucraina sau pe coridorul Trans-Balcanic. Însă, în cazul Transnistriei, vedem că Gazprom nu are intenția de a-și îndeplini obligațiile contractuale”, a spus Maia Sandu.

Președintele R. Moldova a subliniat că Guvernul va lua măsuri urgente pentru ca cetățenii din stânga Nistrului să nu rămână fără căldură.

„Guvernul va găsi soluții pentru a asigura furnizarea de gaze, însă stânga Nistrului va trebui să plătească”, a mai spus șefa statului.

Totodată, Maia Sandu a menționat că cetățenii nu vor plăti mai mult pentru gazele naturale decât în sezonul de încălzire 2023 - 2024, însă a explicat că „dacă nu va fi livrat gaz în stânga Nistrului, prețul electricității va crește”.

Șefa statului a adăugat că problema este legată de politica Federației Ruse, care, timp de 30 de ani, a susținut un regim separatist în Transnistria, încercând astfel să mențină R. Moldova în zona sa de influență.

Știri.md amintește că, pe data de 16 decembrie, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Comisia pentru Situații Excepționale are autoritatea de a emite dispoziții cu caracter executoriu pentru autorități, agenți economici, instituții publice și cetățeni.

Potrivit autorităților, măsurile sunt menite să răspundă rapid provocărilor generate de posibila sistare a livrării de gaze naturale de către Gazprom.

Mai exact, R. Moldova riscă să fie afectată grav de o criză energetică dacă Gazprom va opri livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Potrivit autorităților, această situație ar putea duce la o criză umanitară în stânga Nistrului, unde locuiesc 300.000 de cetățeni. De asemenea, există riscuri majore pentru stabilitatea sistemului energetic, dar și perturbări economice severe și creșterea prețurilor.

La scurt timp, în spațiul public au apărut mai multe falsuri legate de așa-zisele măsuri luate de autorități pentru a economisi energia electrică: „O să rămânem fără gaz”, „moldovenii în beznă”, „de la ora 20:00 până la 05:00 lumina va fi stinsă în toată țară”, „Moldovagaz va solicita din nou majorarea tarifelor la gaz”.

Falsurile au fost promovate pe rețelele sociale, în special pe TikTok, unde utilizatori neidentificați au distribuit clipuri și imagini, care se inducă panică în rândul moldovenilor, fără a oferi dovezi sau surse credibile.

Citește și:

Cum se alimentează R. Moldova cu gaze naturale și energie electrică

Criză în Transnistria: Unii cetățeni ar putea fi aduși pe malul drept

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării