main logo
2010

Coșmarul locuitorilor din Bălți: Maidanezii atacă copiii și maturii

Maidanezii bagă spaima în locuitorii orașului Bălți. Oamenii spun că aceștia s-au înmulţit, umblă în haită şi uneori devin agresivi, atacând copiii și maturii.

Coșmarul locuitorilor din Bălți: Maidanezii atacă copiii și maturii

Atunci când nu latră la nimeni pe stradă, nu sperie copiii, nu dorm tolăniţi în scuarurile din intersecţii, ei fac mizerie pe trotuare, completând peisajul urban al Bălțiului, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Printre cei atacați de maidanezi se numără Ana Ionescu, domiciliată pe Mircea cel Bătrân și Tatiana Istrati de pe strada Conev.

„Prima oară m-au atacat vara, eu veneam târziu acasă, și pe lângă Prometeu am fost atacat de o ceată, formată din 16 câini. În apropiere, erau niște bărbați. Eu am început a țipa și ei au alungat cîinii și m-au condus până acasă. Dar a doua oară,  m-au atacat aici, nu departe, mergeam pe drum, și un câine s-a năpustit asupra mea. Eu nici n-am observat deodată și nici n-am  înteles ce s-a întâmplat. În principal, în ambele cazuri am avut noroc că erau oamenii prin apropiere”.

„Am ieșit din casă pe la orele cinci seara, ca să întânlesc copilul de la antrenament, mergeam pe aici și m-au încojurat vre-o 10 câini, poate și mai mulți. Toți erau mari, toți lătrau, iar unul a început să mă muște, marele meu noroc a fost că eram în cizme de iarnă, că altfel avea să am răni pe picioare.”

Nu doar victimele cîinilor vagabonzi se plâng de ce le-a fost dat să sufere, ci și alți bălțenii își exprimă nemulțumirea, afirmând că au fost de multe ori martori ai unora asemenea atacuri.

„Într-o zi, mergeam pe drum și mai mergea o mamă cu un copil, și câinii ceea când s-au năpustit asupra copilului cela, eu m-am speriat foarte tare, căci eu sufer de astmă, și femeia ceea plângea. Aceasta e ferească Dumnezeu, ei vin înspre tine și pot să te muște, și dacă mai ai vre-o geantă, ei vin la geantă, și eu cum sunt cu astmă, pot să cad și să mor acolo”.

„În primul rând, ei uneori sunt foarte agresivi, că sunt flămânzi. În al doilea rând, eu singură am văzut cum au atacat un copil. Bine că un bărbat i-a alungat și copilul care venea de la școală s-a dus acasă în liniște. Trebuie ceva de făcut cu aceasta, la noi sunt servicii speciale, care trebuie să se ocupe cu treaba aceasta”.

„ Am o părere foarte rea, deoarece în oraș sunt foarte multe grădinițe de copii, sunt foarte multe școli și foarte mulții copii se duc și vin de la școală singuri. Câinii se aruncă la ei, copiii se sperie. Eu veneam cu gentile și la mine s-au aruncat o ceată de câini, mă apăram de ei cu geanta. M-am speriat foarte tare. Mulțumesc unui om care mergea cu mașina și repede s-a oprit, și a alungat câinii, și am rămas nevătămată.”

Potrivit lui Iurii Hmarnîi, directorul Înteprinderii Municipale „Direcția Reparații și Construcții Drumuri” Bălți, care este responsabilă și de soluționarea problemei date, aproape 4000 de câini terorizează localnicii. Aceștia și-au găsit adăpost în preajma tomberoanelor din curțile blocurilor. Autoritățile cunosc bine situația creată și caută metode de soluționare.

„În principiu, noi am găsit în Rusia, e departe, dar altă ieșire încă nu am găsit. Acolo, în Rostov, se află utilajul pe care, posibil, o să-l cumpărăm. La dânșii sunt utilaje speciale, care, cândva, când eram copil, părinții aveau făcut din fer un utilaj în care prindeau guzganii. El intra înăuntru și în urma lui se închidea ușa. Așa și aici, sunt niște utilaje speciale pentru câini, el întra, și intrarea se închide, un mecanism special, și nu-i nimic greu aici. Se poate de făcut și aici, dar trebuie să cumpărăm măcar vre-o trei, patru, ca să putem face aici, ca să nu le aducem de acolo.”

De la începutul anului 2018, 468 de bălțeni au fost mușcați de câinii rămași fără stăpân, spune medical igienist de la Centrul de Sănătate Publică Bălți, Elena Tureac.

„Pe parcursul anului 2018, s-au adresat  medicului rabiolog, din cadrul Centrulul Consultativ, 468 de persoane, pe când în 2017 s-au adresat 401 de persoane afectate de rabie, cu 14 la sută mai puțin decât în 2018.”

O soluționare a acestei probleme stringente ar fi definitivarea construcţiei azilului pentru maidanezii din municipiul Bălți, care va avea capacitatea de a adăposti 500 de animale.

Amintim că în urma mușcăturilor câinilor, omul poate suferi de rabie, aceasta fiind  o boală, care apare de cele mai multe ori ca urmare a contactului cu saliva animalelor infectate. Astfel, medicii recomandă curățarea rănii cu multă apă și săpun, pentru a reduce riscul unei infecții, după care este indicată efectuarea unui consult medical de specialitate, pentru a se stabili un tratament mai complex al rănii. Totodată, trebuie informate şi autorităţile sanitar veterinare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării