main logo
2736

Producătorii din R. Moldova explică de ce măştile medicale s-au scumpit de 7 ori

Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a identificat 10 companii de la care instituțiile medico-sanitare vor putea să procure măști medicale. Majoritatea sunt producători locali, dar sunt şi câteva care vor asigura importul măștilor.

Producătorii din R. Moldova explică de ce măştile s-au scumpit de 7 ori

Într-o circulară, CAPCS indică directorilor instituțiilor medicale să semneze contracte directe pentru procurarea măștilor, iar copiile documentelor să le transmită Centrului de Achiziții, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Diferenţe majore de preţ

Datele prezentate de instituţie, arată diferențe de preț foarte mari între companii, depășind uneori și 50%: de la 5,7 lei bucata la care este gata să livreze firma Sarvin SRL, la 9,11 lei în cazul Lismedfarm care urmează să la aducă din import.

Și cantitățile diferă. De exemplu Vasconi (Cojocari-Grup SRL), Viomas Tex SRL şi Sarvin SRL pot asigura câte 2.000 de măști pe zi, în timp ce Nikita Renadi SRL este gata să livreze 36.000 de măşti pe zi la un preţ de 7,0 lei/bucata.

În condiţiile în care anul trecut preţul mediu al măştilor medicale era de 1,20-1,40 lei/bucata, rezultă că în doar câteva luni acestea s-au scumpit de 5-7 ori. În plus au devenit o marfă ce nu poate fi găsită.

Specialiştii spun că ceea ce se întâmplă acum este un adevărat dezastru, iar multe din măştile medicale produse şi comercializate pe piaţă nu ar corespunde cerinţelor medicale, în timp ce importul din China a devenit extrem de dificil.

Mască din tifon, ca în Uniunea Sovietică

„Măştile noastre sunt ca cele din timpul Uniunii Sovietice. Sunt cusute din tifon medicinal natural în 6 straturi şi asigură protecţia necesară... Aşa măşti purtau pe atunci toţi medicii, pacienţii, dar şi conducerea cea mai înaltă. Nu purtau măşti din China, cu sintetică”, laudă producţia sa Alexandru Slobodeanu, directorul firmei Sarvin SRL, la care deţine o cotă de 57,5%.

Managerul susţine că măștile produse de firma sa pot fi folosite de mai multe ori: „După ce aţi purtat masca, o dezinfectaţi cu abur fierbinte şi apoi o călcaţi de câteva ori cu fierul şi o puteţi folosi iarăşi”, afirmă Slobodeanu.

El a precizat că întreprinderea sa produce o cantitate mică de măşti, dar care imediat sunt cumpărate. Slobodeanu explică preţul mai mic, în comparaţie cu alţi producători sau importatori, prin adaosul comercial mic inclus în preţ. 

De ce măştile s-a scumpit şi au ajuns deficit

O altă firmă, menţionată de CAPCS este Artbutic SRL, un mic producător local de haine, care este gata să livreze 4.000 de măşti pe zi la preţul de 7,45 lei/bucata. Proprietar este Evelina Zara, soția fostului șef al Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (2018-2019), Vladislav Zara, demis de Guvernul Maia Sandu din funcția anterioară şi numit de Guvernul Ion Chicu director-adjunct la Agenția Servicii Publice.

„Măştile noastre sunt mai mari decât cele de pe piaţă şi asigură acoperirea tuturor părţilor sensibile. Ele au trei straturi, două de bumbac de 115 grame, iar la mijloc au un strat de polipropilenă care asigură protecţia necesară”, explică Evelina Zara.

Totodată, ea spune că preţurile mai mari la măştile medicale se datorează şi faptului că pe piaţă nu există materie primă pentru a le produce. 

În plus, şi stofa necesară pentru a produce măştile s-a scumpit de câteva ori, la care se adaugă şi măsurilor luate de multe state prin care a fost stopată scoaterea materiei prime din anumite ţări, în special Turcia.

Astfel numeroase TIR-uri cu marfă destinată Moldovei stau blocate de mai multe zile la hotarul Turciei cu Bulgaria.

Şi Vitali Vrabii, director şi proprietar la Viomas Tex SRL, firmă care este gata să asigure o cantitate totală de 100.000 de măşti la un preţ de 7,0 lei/bucata, afirmă că a început acum să producă măşti.

„Noi producem cămăşi şi suntem departe de producţia de măşti medicale. La îndemnul Asociaţiei Producătorilor de Industria Uşoară, am decis să ne implicăm şi să producem măşti medicale. Am făcut un calcul şi a ieşit acest preţ de 7 lei pentru o mască, ca să putem activa şi plăti angajaţii”, explică producătorul. Totodată, el spune că probleme mari sunt atât la asigurarea cu stofă, cât şi la elasticul pentru măşti, pentru că e deficit pe piaţă.

În aceeaşi situaţie sunt şi alte firme. Constantin Cojocari, directorul firmei Cojocari Grup SRL, cunoscută după brandul local de textile Vasconi, spune că la problemele cu materia primă se adaugă şi cele cu forţa de muncă: „Trebuie de ţinut cont de faptul că şi pe angajați trebuie să-i întrebi dacă pot veni la muncă. Or, mulţi se tem să iasă din cauza epidemiei. Iar aceasta adaugă incertitudine şi costuri suplimentare”, afirmă omul de afaceri.

Materia primă s-a scumpit de 4 ori

Factorul principal ce a influenţat preţurile măştilor este lipsa materiei prime şi scumpirea acesteia. De fapt totul s-a scumpit ca urmare a pandemiei de coronavirus: de la bumbacul brut, la ţesătură, forţă de muncă, servicii de transport etc.

Astfel, dacă până la pandemia de COVID-19, preţul unui kilogram de ţesătura folosită la producerea măştilor era de 3 dolari, acum a ajuns la 13 dolari, adică este de 4,3 ori mai scump.

Şi preţul elasticului necesar pentru măşti, la fel, s-a scumpit de peste patru ori, de la 1,8 dolari la 8 dolari pentru un kilogram. În plus, nici nu poate fi găsit pe piaţă. La aceasta se adaugă costurile mai mari de transport.

Norocoşii cu stocuri

Într-o situaţie mai bună sunt firmele ce au stocuri de materie primă. E cazul Nikita Renadi SRL, care este gata să asigure 36.000 de măşti pe zi la un preţ de 7,0 lei/bucata. Nadia Gudumac (Tocarciuc), proprietara afacerii spune că a inițiat mai devreme producţia de măşti medicinale.

„Noi putem produce o astfel de cantitate, deoarece am iniţiat producţia de măşti medicale mai de demult şi avem achiziţionată materie primă necesară pentru aceasta”, precizează femeia de afaceri.

Blocaje la import şi transport

Cât despre importul de măşti, apoi şi aici sunt probleme majore. Or şi producătorii din China au scumpit marfa, care e la mare căutare în toată lumea.

Pentru a aduce rapid măşti, de exemplu din China, e nevoie de transport aerian, care e de câteva ori mai scump decât cel maritim, utilizat de obicei. Acesta, însă, nu mai este disponibil şi, în plus, operatorii aerieni au crescut semnificativ tarifele. De exemplu dacă până la epidemie, transportul unei tone de măşti pe cale maritimă costa circa 230 de dolari, acum nu poţi face astfel de importuri.

Soluţia este folosirea aviaţiei. Aici costurile sunt semnificativ mai mari şi în plus au crescut de la circa 7 dolari pentru un kilogram, adică 7.000 de dolari pentru o tonă, la 10 dolari (10.000 de dolari pentru o tonă), adică cu peste 40%. 

Un simplu calcul arată că costurile de transport cu avionul sunt de aproape 50 de ori mai mari decât pe cale maritimă. De aici şi preţurile mari de import al măștilor şi altor echipamente.

Măști trimise înapoi

Ecaterina Chitic, proprietara şi administratoarea firmei Lismedfarm SRL, care ar urma să importe măşti medicale din China la un cost de 9,11 lei, ne-a declarat că prima partidă de 10.000 de măşti medicinale urma să fie livrată pe 30 martie.

„Producătorul a adus măştile la aeroportul din China, dar compania (ce oferă servicii de transport aerian n.r.) a refuzat să ia marfa. Am stat toată ziua şi am sunat ca să rezolv problema. Zadarnic. Aşa că măştile au fost duse înapoi la fabrică. Când le vom putea importa nu ştiu”, ne-a explicat Ecaterina Chitic.

Menţionăm că această firmă a câştigat şi licitaţia pentru livrarea ecrane de protecție și respiratoare medicale de 36 milioane lei, pe care tot din China trebuie să le importe.

În consecinţă autorităţile caută cu disperare acum soluţii pentru a asigura spitalele, dar şi alte instituţii cu echipamentele necesare pentru protecţie de virusul chinezesc.

Aceste măsuri însă erau necesare de exemplu, în luna ianuarie, când Covid 19 încă nu părăsise Asia, sau imediat după 4 februarie, la avertismentul lansat de Organizația Mondială a Sănătății.

Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a lansat însă procedurile de achiziții abia pe 24 martie, ca peste o zi să recomande spitalelor de la cine să cumpere direct măşti medicale, fără licitație, în regim de urgență. Asta în condiţiile în care preţurile peste tot au crescut semnificativ, iar stocurile din farmacii şi depozite fuseseră golite deja la finele lunii februarie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării