main logo
432

Copiii din stânga Nistrului, tot mai des diagnosticați cu scolioză

Școlarii din stânga Nistrului au probleme cu postura și coloana vertebrală. Numărul copiilor cu scolioză este în creștere în regiune. Anul trecut, în cadrul unui control medical de rutină al copiilor și adolescenților, au fost identificate 304 cazuri de tulburări posturale. În plus, 225 de copii au fost diagnosticați cu scolioză.

Copiii din stânga Nistrului, tot mai des diagnosticați cu scolioză

Așa-zisul Minister al Sănătății din Transnistria notează că această boală se tratează, transmite Știri.md cu referire la liktv.org.

Totuși necesită o atenție deosebită nu numai din partea medicilor, ci și a părinților și a profesorilor. Andrei Ignatov, medic traumatolog-ortoped, a explicat că tulburările posturale și scolioza la copii se formează cel mai des în perioada dezvoltării intensive. Și pot duce la probleme grave legate nu doar de coloana vertebrală, ci și de organele interne.

Conform statisticilor, scolioza este diagnosticată la 5-10% dintre copii. 1% dintre cei identificați sunt gradele trei și patru, care necesită intervenție, transmite Serviciul de presă al așa-zisului Ministerul al Sănătății din stânga Nistrului.

În același timp, fetele se îmbolnăvesc de nouă ori mai des decât băieții. Copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și 12 ani se încadrează în categoria de risc. Patologia se diagnostichează în timpul unui examen medical de rutină în grădinițe sau școli, până la vârsta de 15 ani, în momentul în care schimbările devin deosebit de vizibile. Dacă un copil are o poziție incorectă, iar acasă nu face sport și duce un stil de viață sedentar, scolioza se dezvoltă foarte rapid.

Părinții singuri pot determina curbura coloanei vertebrale. Pentru a face acest lucru, cereți copilului să stea cu spatele spre dumneavoastră, cu brațele în jos. Dacă are o asimetrie pronunțată și un nivel diferit de localizare a omoplaților, unul se umflă pe spate sau este aproape de axa coloanei vertebrale, un umăr este mai înalt decât celălalt, distanța de la braț la talie pe o parte este mai mare decât pe celălalt, sau pelvisul este înclinat, atunci acesta este un motiv pentru a merge la medic. Cu siguranță ar trebui să consultați un medic ortoped-pediatru. În plus, este posibil să se efectueze o examinare cu raze X, astfel încât să poată fi evaluată o imagine completă a stării coloanei vertebrale.

Dacă patologia se dezvoltă prea intens, în consecință apare aspectul unei cocoașe, dar și dezvoltarea necorespunzătoare a oaselor și mușchilor, distrofia musculară. La fel, apar și tulburări ale organelor interne și dureri frecvente de spate.

Medicii amintesc că, prin diagnosticarea și tratamentul în timp util al bolii, aceste consecințe pot fi evitate și progresia bolii poate fi oprită.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării