main logo
798

Concesiunea Aeroportului ar putea fi favorabilă unor afacerişti ruşi

Președintele Igor Dodon a convocat de urgență Consiliul Suprem de Securitate (CSS), în legătură cu schimbarea acţionarului majoritar al companiei Avia Invest, concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău.

Concesiunea Aeroportului ar putea fi favorabilă unor afacerişti ruşi

„Cer Ministerului Economiei și Infrastructurii și tuturor instituțiilor statului să pregătească informația aferentă acestei tranzacții, prin intermediul căreia compania vinovată de fărădelegile admise la aeroport, inclusiv contrabanda și evadarea din țară a unor criminali, a fost vândută, iar dreptul de concesionare pe încă 43 de ani a trecut la o altă companie”, a scris Igor Dodon pe Facebook, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Un grup de escroci

Șeful statului a adăugat că CSS va discuta „riscurile aferente acestei tranzacții și soluțiile pentru readucerea aeroportului în gestionarea statului”.

„Organele de drept vor prezenta informația privind investigarea circumstanțelor concesionării aeroportului unui grup de escroci, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii urmează să informeze CSS și societatea despre modul în care Avia Invest și-a respectat obligațiunile contractuale”.

Amintim că luni, 19 august, s-a anunţat că baronul Nathaniel Philip Victor James Rothschild din Marea Britanie, a devenit noul beneficiar final al firmei Avia Invest SRL prin intermediul offshorului NR Investments Limited din Guernsey.

Mai adăugăm că ţinând cont de contextul în care Nathaniel Rothschild a preluat cota de 95% din Avia Invest SRL, apoi cel mai probabil că el este un intermediar pentru următoarea operaţiune şi în scurt timp concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău ar putea ajunge pe alte mâini.

A doua zi, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a cerut și el, într-o conferință de presă, discutarea la CSS a subiectului legat de schimbarea proprietarilor companiei Avia Invest SRL.

„Această tranzacție poate fi un punct de pornire pentru ca instituțiile statului să se așeze la masa de discuții cu noul proprietar și să înțeleagă care sunt intențiile și planurile investitorului, încercând să renegocieze contractul de concesionare pentru a balansa condițiile în interesul cetățeanului și a face curățenie în aeroport”, a menționat Brînzan.

Ruşii aşteaptă momentul potrivit

În acelaşi timp publicaţia rusă Kommersant scrie că o eventuală reziliere a contractului de concesiune ar fi favorabilă unor afacerişti ruşi. În special e vorba de miliardarul rus Roman Troțenko (ce deține corporația AEON), care încă în iunie 2019 a iniţiat negocieri cu reprezentanții afaceristului Ilan Șor pentru preluarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Prețul cerut pentru controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău era de 200 de milioane de dolari, sumă considerată una exagerată. 

Negocierile au fost întrerupte atunci la recomandarea lui Igor Dodon, care a avertizat potențiali cumpărători din Rusia să nu riște și să cumpere aeroportul de la persoane apropiate fostei conduceri PDM, în condițiile în care acesta aparține statului, iar contractul de concesiune ar putea fi reziliat.

Menţionăm că datele din registrele oficiale arată că Avia Invest SRL este deţinută în continuare de Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, cu 95% şi Habarovski Aeroport, cu 5% din capitalul social.

Datele din Cipru arată că la Komaksavia Airport Invest Ltd  nu au fost înregistrate modificări din noiembrie 2018.

Cine este însă beneficiarul final al acestui proiect nu se știe cu exactitate. Poate că actuala anchetă va scoate la iveală, deși judecând după rezultatele precedentelor investigații sunt puține șanse.

Avia Invest a fost creată în august 2013 cu câteva zile înainte de concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău pentru 49 de ani. Conform condițiilor contractului, compania este obligată să investească în dezvoltarea aeroportului 244,2 milioane de euro și să aloce 1% din veniturile sale în bugetul Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării