main logo
613

Comisia de la Veneția: Situația critică din justiția Moldovei necesită soluții radicale

Situaţia critică din sistemul judiciar al Moldovei, cum ar fi nivelul înalt al corupţiei, necesită soluţii radicale, precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflaţi în funcţie.

Comisia de la Veneția: Situația din Moldova necesită soluții radicaleFoto: libertatea.ro

De această opinie este Comisia de la Veneţia, care a publicat opinia preliminară referitoare la proiectul de lege cu privire la reforma Curţii Supreme de Justiţie şi a organelor procuraturii din RM, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, în document Comisia apreciază "eforturile autorităţilor Moldovei de a crea un sistem judiciar care să corespundă cerinţelor de integritate şi profesionalism".

"Autorităţile Moldovei sunt în drept să decidă dacă situaţia actuală din sistemul judecătoresc constituie un temei suficient pentru a justifica evaluarea extraordinară a întregului plen al Curţii Supreme de Justiţie, aşa cum se prevede în proiectul de lege", se arată în document.

Cea mai mare îngrijorare a Comisiei de la Veneţia ţine de faptul că "desfăşurarea evaluării, conform proiectului de lege, va avea loc în acelaşi timp cu revizuirea atribuţiilor şi reducerea numărului de judecători ai CSJ, deoarece acest lucru riscă să fie un precedent că astfel de evaluări se vor face de fiecare dată când va veni o nouă guvernare".

Comisia a subliniat că "reforma justiţiei nu trebuie să prevadă modificarea Constituţiei".

Comisia de la Veneţia recomandă "adoptarea legii", însă menţionează că toate deciziile legate de numiri, demiteri, transferul judecătorilor trebuie să vină din partea Consiliului Superior al Magistraturii şi să fie luate în baza recomandărilor comisiei de evaluare".

De asemenea, se recomandă ca în componenţa acestei comisiei să intre mai multe persoane cu trecut juridic (de exemplu, foşti judecători), iar "judecătorii care nu trec evaluarea integrităţii să nu fie menţinuţi în sistem prin transfer într-o instanţă inferioară, ci să fie supuşi măsurilor disciplinare şi demisionaţi, dacă este cazul".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării