Comentariul Maiei Sandu referitor la crima din Capitală: Caz foarte grav
Președinta Maia Sandu a comentat pentru prima dată omorul cetățeanului turc, membru al unei grupări criminale și anunțat în căutare internațională, care a avut loc la Chișinău.
Potrivit șefei statului, cazul este unul „foarte grav”, iar Guvernul trebuie să întreprindă măsuri pentru ca astfel de atacuri și probleme de securitate să nu se mai întâmple, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.
Maia Sandu a comentat, în cadrul ediției din 15 iulie a emisiunii NordNews Live, cazul din Chișinău în care un cetățean de origine turcă a fost ucis.
„Este un caz foarte grav. Și ați văzut că prim-ministrul deja a anunțat că va veni cu modificări la cadrul legal, dar dincolo de asta există deja o Comisie care investighează cazul. O să vedem care sunt rezultatele acestei anchete și după ce vedem rezultatele, evident că Guvernul trebuie să întreprindă toate măsurile pentru ca asemenea atacuri și probleme de securitate să nu se mai întâmple în satele și orașele noastre”, a spus șefa statului.
Precizăm că Izzet Eren, cetățean turc, a fost omorât pe data de 10 iulie, în sectorul Râșcani al Capitalei, în timp ce se afla la o terasă. O persoană, care se afla pe o trotinetă și avea fața acoperită, a împușcat bărbatul. Autorul crimei a reușit să fugă de la fața locului și până în prezent nu a fost reținut. Poliția a reținut două persoane care au statut de suspecți, complici la comiterea crimei.
Victima era membru al unei grupări criminale. Aceasta era condamnată la 21,5 ani de închisoare în Marea Britanie pentru infracțiuni legate de arme și trafic de droguri și se afla în căutare internațională prin Interpol.
Izzet Eren a ajuns în Republica Moldova în mai 2022, prin regiunea transnistreană. La 26 mai 2022, bărbatul a fost reținut și ulterior plasat în arest preventiv în vederea extrădării, care a fost solicitată de autoritățile britanice. Cetățeanul străin a depus o cerere de azil către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), care a fost respinsă, iar ulterior a început procesul de judecată pentru pronunțarea refuzului de acordare a statutului de azilant.
Procesul de judecată nu a fost niciodată terminat, Curtea de Apel urmând a pronunța o decizie abia toamna 2024. În urma consultărilor organizate la Parlament de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia juridică, numiri și imunități, s-a stabilit că examinarea dosarului lui Izzet Eren ar fi fost tergiversată de unii angajați ai IGM și judecători.
Astfel, a fost dispusă demararea unor anchete interne pentru a stabili dacă persoanele vizate au acționat „cu bună-știință” sau „din necunoștință de cauză”.
Precizăm că până la pronunțarea unei decizii judecătorești irevocabile privind statutul de azil solicitat, conform legii, nu putea fi examinată cererea de extrădare. Bărbatul a fost menținut în arest preventiv circa 560 de zile, depășindu-se de câteva ori termenul prevăzut de lege.