main logo
727

Colecție de 1 milion de euro, expusă la Muzeul Militar din Chișinău

Puțini știu despre Muzeul Militar din sectorul Râșcani al Capitalei, iar și mai puțini cunosc că acesta găzduiește o colecție ce valorează peste un milion de euro.

Colecție de 1 milion de euro, expusă la Muzeul Militar din Chișinău

Baionete, grenade, uniforme ostășești… Toate exponatele au fost adunate de veteranii moldoveni de la foști soldați. O donație a fost făcută și de mitropolitul Vladimir, marinar pe vremuri, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Muzeul Militar a fost fondat acum cinci ani și spune istoria forțelor armate din întreaga lume. Astfel, aici sunt ascunse exponate din SUA, Israel, Rusia, România și alte țări. De colecție are grijă domnul Andrei, fost marinar-artilerist, care a slujit pe o navă secretă din Vladivostok. Cele mai dragi îi sunt uniformele ostășești.

Andrei Mereuța, veteran: „Asta-i forma din Monaco, mi-a adus-o un prieten. Respectiv el are un prieten care trăiește în Monaco și și-a amintit că am așa muzeu. Comparând cu asta, e făcută calitativ, se vede că stofa-i bună. Avem un veteran din Afganistan, care a adus o formă de „medjahed”. Iată uitați-vă! Mi-a cadonat-o un colonel american, e forma de gală”.

Bărbatul povestește că, cel mai des, muzeul este vizitat de elevi, dar și de carabinieri, care vin să admire echipamentele de război din străinătate.

Andrei Mereuța, veteran: „Asta a fost și în Afganistan. Iată aici felul doi, felul întâi și compotul. Iată așa o strânge și o pune la curea. Astea au fost toate găsite în pământ, în diferite regiuni unde au fost lupte. Asta vedeți cum e, cred că a fost rănit”.

Vedetele muzeului sunt dispozitivele secrete, utilizate în trecut de către ofițerii KGB-ului rusesc.

Andrei Mereuța, veteran: „Aparat de radio interesant, îi spune Sinichika. Când era interzis pe timpul sovieticilor de a asculta Europa Liberă sau alte radiouri, el prindea, dar restul erau blocate”.

Unul dintre donatorii muzeului este și Alexandru Țurcan. Veteranul a luptat în Afganistan, iar mai târziu și în conflictul din stânga Nistrului.

Andrei Mereuța, veteran: „Fiecare soldat avea această lopată de genist și ea juca un rol important. Și săpam cu ea, am fost nevoiți să o purtăm”. 

O donație a fost făcută de Mitropolitul Vladimir, și el fost marinar.

Andrei Mereuța, veteran: „El ne-a dăruit prima carte a lui și iată aici a doua, cu inscripție pentru muzeu. Iată aici era marinar. Nicolae Cantarean”.

Veteranul estimează colecția la peste un milion de euro, unele baionete costând și câte 700 de euro. În total muzeul găzduiește peste 3.500 de exponate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării