CNA: Tot mai puține persoane corupte ajung la închisoare
În timp ce partenerii externi de dezvoltare ai R. Moldova bat alarma și recomandă autorităților de la Chișinău să lupte mai dur cu actele de corupție, instanțele de judecată aplică tot mai puține pedepse ce prevăd închisoare cu executare pentru persoanele corupte.
În anul 2018, instanțele de fond au aplicat închisoare cu executare reală doar în 9% din totalul cazurilor de condamnare, față de 19% câte au fost în anul 2017. Potrivit datelor, termenul mediu de condamnare a constituit 3 ani şi 10 luni, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.
„Se presupune că scăderea cazurilor de condamnare la închisoare cu executare reală se datorează următorilor factori: majoritatea persoanelor condamnate pentru crime de corupţie sunt la prima confruntare cu legea; condamnaţii acceptă judecarea cauzei în condiţiile procedurii speciale prevăzute de art. 364 și 80 Cod Penal şi majorarea pedepselor pecuniare”, motivează experții CNA în studiu.
Pe de altă parte, numărul condamnărilor cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei este în creştere în 2018. Această pedeapsă a fost aplicată în 39% din cazuri, iar termenul închisorii a constituit în mediu 1 an şi 11 luni și termenul de probă doi ani.
În 70% dintre cazurile de condamnare se aplică amenzi penale. Valoarea medie a amenzilor a constituit 77 416 lei pe caz. „Sumele au crescut simțitor, fapt generat de creşterea unității conventionale de amendă”, se precizează în raport.
Experții atrag atenția că cel mai alarmant cresc valorile mitelor oferite pentru trafic de influență, suma medie a mijloacelor băneşti pretinse constituind aproape 110 mii de lei pentru bărbaţi şi aproape 63 de mii de lei pentru femei. Autorii studiului CNA, propun să fie revăzute pedepsele stabilite pentru trafic de influență, cu majorarea sancțiunilor penale.