main logo
4445

Cluburile de noapte din Chișinău au devenit adevărate focare de COVID-19

Deşi situaţia epidemiologică se agravează de la o zi la alta, mai mulţi tineri dau buzna în cluburile de noapte, care au devenit adevărate focare de COVID-19.

Cluburile de noapte din Chișinău au devenit adevărate focare de COVID-19Foto: cavaleria.ro

În pofida unei decizii a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, prin care activitatea acestor localuri a fost interzisă, unele sunt doldora de tineri, care nu dau doi bani pe măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus, transmite Știri.md cu referire la publika.md

În ultimele săptămâni, reţelele de socializare sunt pline cu filmuleţe video, unde tinerii se distrează ca şi cum nu ar fi pandemie. Fără să poarte măşti şi să păstreze distanţa fizică, petrecăreţii au umplut cluburile de noapte, care activează ilegal.

"S-a dovedit în Spania că cluburile de noapte a fost cauza principală de transmitere intensă a virusului la nivel comunitar. Cluburile de noapte a fost principalul focar în Spania", a declarat Angela Paraschiv, şef catedră Epidemiologie, USMF.

Am sunat la câteva cluburi de noapte din Chişinău pentru a afla dacă acestea respectă cât de cât regulile epidemiologice. 

"- Maximum, câte persoane se pot afla în club? - Este o informaţie confidenţială, domnişoară. - Şi în interior putem sta fără mască? - Intraţi în club cu mască, dar la masă sau la bar staţi fără mască", a declarat angajata unui club de noapte.

" - Ce DJ va fi vineri şi sâmbătă? - Tot acelaşi DJ va fi, nu avem un program special. Nu este o limită de persoane în interior. Bine, în picioare pot sta 50 de oameni şi deja ceilalţi oaspeţi, care au mese rezervate. - La ce oră e mai aglomerat? - După orele 23:00 şi 00:00. - Intrarea cu mască? - Nu, fără mască."

Epidemiologii susţin că dacă o persoană asimptomatică se află cel puţin o oră într-un club de noapte, aceasta poate infecta până la 80 la sută dintre cei prezenţi.

"Expiră acest virus şi se elimină cu picături, are loc dispersia acestui virus, se menţine în aer până la trei ore, iar în condiţii de umiditate se poate păstra şi mai mult timp în aer virusul. 

Respectiv se sedimentează virusul pe diferite suprafeţe şi omul se poate infecta din aer sau de pe suprafeţele pe care le va atinge", a adăugat Angela Paraschiv, şef catedră Epidemiologie, USMF.

Specialiştii mai spun că, odată cu temperaturile scăzute, în interiorul localurilor nu se mai poate face aerisire naturală, iar riscul de infectare devine şi mai mare. 

Cu toate că activitatea cluburilor de noapte a fost interzisă prin decizia Comisiei Extraordinare Sănătate Publică din 15 septembrie, poliţia nu pare să facă faţă.

"Activitatea cluburilor de noapte este sistată, ei nu au dreptul să activeze. Poliţia permanent întreprinde măsuri şi efectuează razii în verificarea acestor cluburi de noapte pentru a nu admite activitatea acestora", a declarat Natalia Stati, ofiţer de presă, IP Chişinău.

Până acum, niciun club de noapte nu a fost sancţionat în urma raziilor efectuate. Amenda variază de la 50.000 până la 75.000 de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării