main logo
414

Circa 2.700 de vârstnici au pensii mai mari în urma reexaminării

Circa 2.700 de vârstnici care și-au stabilit pensia până în anul 1999 și au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani primesc pensii mai mari după ce acestea au fost reexaminate.

Circa 2.700 de vârstnici au pensii mai mari în urma reexaminării

Informația a fost prezentată de președintele Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), Valentina Buliga, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Moldpres.

Valentina Buliga a declarat că, în urma reexaminării, pensia medie a beneficiarilor s-a majorat practic de două ori. Astfel, dacă pensia media a solicitanților era de 1.970 lei, după recalculare aceasta este de 4.498 lei, transmite Știri.md.

Președintele CNAS a precizat că mai există situații complicate când pensionarii care au depus dosarele spre reexaminare nu au beneficiat de această prestație socială din diferite motive. 

„Noi discutăm cu ei, le explicăm care a fost scopul reexaminării și unii urmează să beneficieze de acestea anul viitor”, a precizat Buliga.

Pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, solicitanții trebuie să depună o cerere la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai, la care să anexeze buletinul de identitate și carnetele de muncă.

La 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare legea care prevede reexaminarea pensiilor pentru persoanele care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie. 

Pensiile persoanelor care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an. 

În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999, reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua în anul 2021.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării