main logo
567

Cele mai frumoase trăsuri au fost expuse la Hramul Căruțașilor din Bravicea

Zgomotul roților de la trăsuri și tropăitul cailor au fost, duminică, în simfonie perfectă în satul Bravicea din raionul Călărași.

Cele mai frumoase trăsuri, expuse la Hramul Căruțașilor din BraviceaCele mai frumoase trăsuri, expuse la Hramul Căruțașilor din Bravicea

Gospodarii au scos de prin curți cele mai frumoase trăsuri, le-au împodobit cum au știut mai bine și au defilat cu ele la Hramul Căruțașilor. Cei mai inspirați s-au ales cu premii, transmite Știri.md cu referire la Publika.md

Unii gospodari s-au deghizat în rromi. Ei spun că, pe timpuri, în Bravicea a făcut popas o șatră de țigani:

"Noi am hotărât acum să facem o vizită la a doua ediție, o șatră de țigani. Anume cum erau ei. Dădeau la copii fluiere, vindeau dulciuri, veneau cu căruțele."

Unele gospodine și-au împodobit căruțele cu zestre, iar altele cu fân și plante medicinale:

"Ne aducem aminte de trecut cum bătrânii se lecuiau cu plante și cu diferite flori, infuzie. Chiar și când dormeau, ei dormeau pe fân. Făceau saltalele din fân și aveau un somn mai sănătos."

Bărbații s-au lăudat şi cu mai multe unelte vechi. Unele au sute de ani şi sunt moștenite din moși strămoși:

"Cel mai vechi obiect iată cleștele cu acre se scoate potcoava fierbinte din foc. Nu pot să vă spun cam de când este. Poate e și mai bătrân decât noi."

O competiţie separată a fost dedicată cailor, care au concurat pentru titlul de cel mai frumos animal.

"Cele mai frumoase animale nu au fost alese neapărat dupa aspect, dar şi după cum au fost înfrumusețate de stăpânii lor. Acest cal, de exemplu, a fost impodobit cu flori", a spus  reporterul PublikaTV, Cristina Badica. 

Evenimentul a fost organizat de autoritățile locale, care au pregătit și premii pentru câștigători.

"La noi în sat sunt peste 100 de căruțe și cai și de aceea am hotărât să fie menționați cu această sărbătoare frumoasă", a spus Alexei Zatic, primarul satului Bravicea.

Hramul Căruțașilor este la a doua ediție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării