Cel puțin 1.400 de observatori vor monitoriza alegerile din 20 octombrie
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie vor fi monitorizate de cel puțin 1.400 de observatori. Dintre aceștia, cei mai mulți – circa 1.150 – sunt observatori naționali, iar ceilalți sunt observatori internaționali.
Comisia Electorală Centrală atenționează că acreditarea observatorilor mai poate fi solicitată cel târziu până la 13 octombrie, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Demersurile în acest sens pot fi făcute de către asociațiile obștești, instituțiile de instruire și cercetare în domeniul electoral din Republica Moldova, autoritățile electorale din străinătate, organizațiile internaționale, guvernele statelor străine, organizațiile neguvernamentale din străinătate, precum și experții internaționali în domeniul electoral.
Conform Codului electoral, observatorul poate reprezenta organizații sau instituții interne, străine sau internaționale. Acesta îndeplinește misiunea de a observa modul de organizare și desfășurare a alegerilor.
Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.
Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.
Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:
- Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
- Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
- Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
- Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
- Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
- Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
- Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
- Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
- Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
- Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
- Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.