main logo
4222

Ce salariu de bază au deputații din Parlament și cum sunt remunerați parlamentarii

Remunerarea lunară a deputaților are la bază două tipuri de plăți: salariul de bază și plățile compensatorii neimpozabile.

Ce salariu de bază au deputații și cum sunt remunerați parlamentarii

 Potrivit unui raport al Promo-LEX cu referire la salariul de bază, în perioada august 2021 – iulie 2022, suma totală calculată pentru deputați a constituit 23 milioane de lei, în medie, câte 19 mii de lei/lunar per fiecare deputat, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

Cu referire la plățile compensatorii neimpozabile, stabilite de Biroul permanent, acestea sunt de trei categorii, după cum urmează:

- Indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport (6.500 de lei).

În perioada august 2021 – iulie 2022, cheltuielile totale alocate pentru transport au fost de 6,7 mil. de lei. Potrivit informației furnizate de autoritatea publică, doar în jur de 15 deputați nu beneficiază de astfel de plăți din cauza că au optat pentru utilizarea mașinii de serviciu în schimbul indemnizației lunare pentru transport.

- Indemnizație lunară neimpozabilă pentru închirierea spațiului locativ (de la 3.300 până la 6.600 de lei/lunar).

În perioada august 2021 – iulie 2022, cheltuielile totale alocate pentru închirierea spațiului locativ au fost de 673 de mii de lei. La sfârșitul lunii august, astfel de plăți erau alocate pentru 16 deputați. De asemenea, în cazul altor 15 deputați, aceștia beneficiază de apartament de serviciu oferit de autoritate în blocul de locuit deținut de aceasta lângă clădirea Parlamentului.

- Compensație lunară neimpozabilă pentru cheltuieli legate de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare (plafon maxim – 13.000 de lei/lunar).

Potrivit informației furnizate de autoritatea publică, compensațiile respective se alocă în baza unei declarații pe proprie răspundere depuse de fiecare deputat la Secretariatul Parlamentului, cu indicarea exactă a sumei solicitate, plafonul maxim fiind de 13.000 de lei/lunar.

În perioada august 2021 – iulie 2022, cheltuielile totale alocate pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, cheltuieli protocolare și de promovare au fost de 13,4 mil. de lei – ceea ce ar constitui plafonul de 13.000 de lei/lunar pentru aproximativ 86 de deputați sau câte 11.000 de lei/lunar pentru fiecare dintre cei 101 deputați.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării