main logo
921

Ce progrese a făcut Serviciul Vamal în implementarea agendei europene

Delegația Serviciului Vamal, condusă de directorul adjunct, Lidia Ababii, a participat la cea de-a X-a reuniune a Subcomitetului Vamal RM-UE, desfășurată la Bruxelles, Belgia. În cadrul evenimentului, au fost prezentate principalele progrese înregistrate privind implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană pe domeniul vamal.

Ce progrese a făcut Serviciul Vamal în implementarea agendei europeneFoto: Customs.gov.md

Reuniunea a avut loc în format hibrid, cu participarea reprezentanților Comisiei Europene, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Ministerului Finanțelor, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, transmite Știri.md. 

Lidia Ababii, directorul adjunct al Serviciului Vamal și co-președinte al Subcomitetului Vamal RM-UE, a trecut în revistă cele mai importante realizări obținute pe parcursul acestui an în implementarea agendei vamale a Acordului de Asociere, discutând totodată prioritățile și perspectivele de cooperare viitoare.

Printre principalele evoluții s-au numărat progresele în domeniul legislației și procedurilor vamale în contextul implementării noului Cod Vamal, cu accent pe transformarea digitală ca prioritate strategică a Serviciului Vamal. În acest sens, autoritatea vamală este în proces de elaborare a Strategiei IT vamale și a planului de acțiuni pentru adaptarea sistemelor informaționale, aliniindu-se treptat la prevederile Codului vamal unional, asigurând un mediu digital complet, interconectarea și interoperabilitatea cu sistemele informatice ale UE.

De asemenea, s-a evidențiat progresul privind implementarea Deciziei de Recunoaștere Reciprocă a Programelor AEO UE - Republica Moldova, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2022, precum și schimbul de date privind recunoașterea reciprocă AEO, fiind primul sistem de conectare între autoritățile vamale ale Republicii Moldova și statele membre UE. Până în prezent, 149 de operatori economici dețin statutul AEO, dintre care 45 au autorizații AEO care includ componenta securitate și siguranță, recunoscute în toate statele membre ale UE.

Un alt subiect important pe agenda ședinței a fost implementarea cu succes a Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) la nivel național începând cu 1 octombrie 2024. Următoarea etapă vizează inițierea procesului  de aderare la Convenția privind regimul de tranzit comun, pentru anul 2025. 

Agenda reuniunii a inclus și subiecte legate de proiectele de modernizare a infrastructurii transfrontaliere, asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, contracararea fraudelor vamale, participarea Republicii Moldova la Programul „Vama” al UE, precum și la Convenția PEM.

În încheiere, conducerea Serviciului Vamal a mulțumit întregii echipe a Comisiei Europene, precum și tuturor partenerilor internaționali și naționali pentru dialogul deschis și constructiv din cadrul acestei reuniuni. Concluziile discuțiilor se vor reflecta în obiectivele stabilite pentru accelerarea integrării europene, în special pe dimensiunea integrării vamale.

Reprezentanții Comisiei Europene au apreciat pozitiv realizările înregistrate de Serviciul Vamal și au subliniat că, în perspectiva negocierilor de aderare la UE, autoritatea vamală va avea un rol cheie, reiterând sprijinul partenerilor europeni pentru atingerea obiectivelor de integrare vamală.

Conform principiului rotației, următoarea reuniune a Subcomitetului Vamal RM-UE va fi organizată în 2025 la Chișinău.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării