main logo
4447

Casa soacrei, moşia tatălui şi viaţa de lux a procurorului Ruslan Popov

Ruslan Popov, şeful oficiului Ciocana al Procuraturii municipiului Chişinău, la cei 42 de ani ai săi deţine o avere solidă.

Casa soacrei, moşia tatălui şi viaţa de lux a procurorului PopovCasa soacrei, moşia tatălui şi viaţa de lux a procurorului Popov. Foto: CrimeMoldova

Locuieşte cu familia într-o vilă impunătoare din satul Mileştii Mici din apropierea Chişinăului, deţine în proprietate un apartament de peste 122 de metri pătraţi, două maşini de lux, una dintre care costă peste un milion de lei. Mai mult, procurorul a dăruit o casă socrilor săi, pe care i-a adus din Ucraina, iar tatălui său, în vârstă de 66 de ani, i-a dat în arendă lotul de lângă casă, unde au fost amenajate două sere. Omul legii nu a avut alte venituri pe parcursul anilor, decât salariul de procuror. La fel şi soţia sa, Iulia Popov, care până în 2016 a fost procuror în raionul Ialoveni. Şi tatăl procurorului, care a lucrat mai întâi în cariera din Mileştii Mici, apoi a ajuns lucrător în agricultură, a avut venituri modeste până în 2015, când a ajuns latifundiar şi proprietarul unei gospodării ţărăneşti, scrie CrimeMoldova.

Cumătru cu Valeriu Gurbulea, şeful Procuraturii Generale în perioada guvernării comuniste, Ruslan Popov a avut o carieră de succes în Procuratură. În 2009, Popov a condus Direcţia control al urmăririi penale şi asistenţă metodică din cadrul Procuraturii Generale. După demisia cumătrului său, în 2010, Ruslan Popov este retrogradat, fiind numit procuror de rând în sectorul Ciocana al capitalei. În 2013, cariera lui Popov este marcată din nou de o ascensiune bruscă, fiind numit şef interimar al Procuraturii Anticorupţie. Ruslan Popov este suspendat în scurt timp din funcţia respectivă, după ce pe numele său este pornit un dosar penal pentru că nu a declarat timp de aproape 7 ani casa de milioane din Mileştii Mici. 

Ruslan Popov reuşeşte să scape de pedeapsa penală şi în octombrie 2014 este numit adjunct al şefului Procuraturii Ciocana, iar în 2016, şef al instituţiei respective. Până la 19 decembrie curent, Popov a deţinut timp de patru ani mandatul de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. În octombrie, 2017, este desemnat membru în Grupul de monitorizare a Strategiei Naţionale de Integritate pentru anii 2017-2020. 

Casa de „5000 de euro” din Mileştii Mici

Ruslan Popov locuieşte împreună cu soţia într-o casă de lux din satul de baştină, Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Imobilul, cu suprafaţa de 211.8 metri pătraţi, se află pe un teren de 24,32 ari, îngrădit cu gard de piatră.

casapopov

casapopov2

Accesul în gospodăria procurorului este posibil doar prin porţile teleghidate. Deşi casa a fost finisată în 2006, aceasta a fost înregistrată la cadastru tocmai în octombrie, 2013, după ce a fost deconspirată de reporterii de la ZdG

Terenul de lângă casă, unde sunt amplasate şi două sere, omul legii l-a dat în arendă tatălui său, Alexandru Popov, care în 2015 a devenit proprietarul unei gospodării ţărăneşti.

Potrivit Declaraţiei de avere pentru anul 2016, terenul l-a costat pe procuror 9284 de lei, iar casa, 111753 de lei, cca 5.300 de euro. 

În realitate, preţul de piaţă al unui astfel de imobil este de cel puţin 2 milioane de lei, cca o sută de mii de euro.

Afacerile cu apartamente

Procurorul indică în Declaraţia de avere un apartament de aproape 123 de metri pătraţi şi o parcare de 44 de metri pătraţi, pe care le deţine începând cu anul 2011 în baza unui contract de ipotecă. Bunurile sunt estimate la 52 de mii 752 de euro.

Ruslan Popov a beneficiat în 2006 de un apartament la preţ preferenţial în blocurile procurorilor, de pe strada Nicolae Sulac din sectorul Ciocana. În anul 2012, apartamentul de 112 metri pătrați l-a vândut unui verişor.

Puţin mai târziu, Popov mai procură un apartament la preţ preferenţial, de 121 de metri pătraţi, într-un alt bloc construit pentru procurori, amplasat pe strada Melestiu din Chişinău. Apartamentul a ajuns în proprietatea tatălui său, Popov Alexandru, printr-un contract de cesiune.

Maşinile de lux

Procurorul Ruslan Popov se laudă că deţine în proprietate două maşini de lux, ambele procurate în anul 2016.

Automobilul Hundai Tucson a fost fabricată în anul 2016 şi l-ar fi costat pe Popov  333 900 de lei (15900 euro). La volanul automobilului este văzută soția procurorului, avocata, Iulia Popov.

Automobilul BMW X5 a fost fabricat în anul 2016 şi l-a costat pe omul legii aproape un milion 129 de mii de lei (53 mii 759 euro). Cu acest automobil procurorul Popov face zilnic naveta Mileştii Mici-Chișinău.

Ruslan Popov mai spune că a vândut în 2016 un automobil de marca Audi, fabricat în 2004, cu 150 de mii de lei. 

Veniturile familiei Popov

În anul 2016, Ruslan Popov a avut un salariu de 188 de mii 703 lei, câte 15 mii 725 de lei lunar. Din activitatea didactică, procurorul de la Ciocana a mai avut un venit de 8790 de lei, iar altele aproape 10 mii de lei constituie venitul din onorarii.

Soția acestuia, Iulia Popov a primit, în 2016, 81 de mii 310 lei, salariul de procuror. În 2016, Iulia Popov obţine licenţa de avocat şi se angajează în Biroul asociat de avocaţi Ialoveni, unde câştigă până la finele anului încă 53500 de lei.

Cuplul mai indică două împrumuturi fără dobândă, de 10 mii de euro, în 2014, şi de 50 de mii de euro, în 2016.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării