Bolea solicită sprijinul UE pentru a ajuta fermierii să facă față crizelor climatice
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, aflat în vizită de lucru la Bruxelles, a avut o întrevedere bilaterală cu Adrienn Kiraly, director pentru vecinătate estică și consolidare instituțională al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea a Comisiei Europene.
Discuțiile s-au axat pe impactul fără precedent al calamităților naturale și al războiului asupra agriculturii din Republica Moldova, subliniind provocările cu care se confruntă fermierii moldoveni în ultimii ani, transmite Știri.md.
În cadrul întrevederii, Vladimir Bolea a prezentat măsurile adoptate de Guvern pentru sprijinirea fermierilor, menționând inclusiv aprobarea unui ajutor financiar de 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru a compensa pierderile cauzate de seceta severă din 2024, aprobarea unei legi speciale ce le permite un răgaz de șase luni pentru a-și renegocia contractele de creditare.
Din cauza condițiilor climatice extreme, pierderile din agricultură sunt uriașe, iar resursele interne nu mai sunt suficiente pentru a asigura continuitatea muncii lor.
De asemenea, ministrul a oferit date concrete despre amploarea pagubelor cauzate de secetă și temperaturile extreme din acest an, indicând suprafețele agricole afectate la nivel de raioane și subliniind că fermierii moldoveni se confruntă al treilea an consecutiv cu condiții nefavorabile, care le-a afectat grav situația economică.
În acest context, Vladimir Bolea a solicitat sprijinul UE pentru crearea unui fond dedicat susținerii agriculturii moldovenești și asistență tehnică pentru a ajuta fermierii să facă față crizelor climatice.
Totodată, ministrul a propus crearea unui „Fond de dezvoltare și solidaritate pentru agricultura moldovenească”, un mecanism care ar putea oferi un ajutor prompt în fața calamităților naturale și a altor crize care afectează sectorul agricol.
„Acest instrument ar juca un rol esențial în soluționarea nevoilor urgente ale fermierilor și ar contribui la stabilitatea economică a Republicii Moldova, în contextul unui buget public auster, al crizelor energetice și al impactului tot mai frecvent al schimbărilor climatice”, notează Ministerul Agriculturii într-un comunicat.