Blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica, la un pas de deconectare
Blocul energetic nr. 3 al Termoelectrica riscă să fie iarăși deconectat, dacă nu-i vor fi livrate la timp unele echipamente de calitate pe care o companie din R. Moldova s-a obligat să le pună la dispoziția întreprinderii de stat în urma unei licitații de la începutul acestui an.

Este vorba de Turboenergy Power, care în ultimii ani înregistrează afaceri fabuloase în România, iar la Chișinău își încalcă obligațiunile contractuale nu pentru prima dată. În R. Moldova, această firmă este principalul concurent al companiei Horus, care face parte dintr-un consorțiu internațional cu întreprinderea rusă Silovîie Mașinî, aflată sub sancțiuni internaționale, și cu care s-a aflat într-un scandal public de proporții acum doi ani, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Conflictul dintre Turboenergy Power și Horus a atins cote maxime în anii 2021-2022, când Banca Mondială a propus un contract de 13 mln. de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Chișinău. Contractul a fost atribuit companiei Horus, fiind apoi anulat, apoi iarăși reluat. Atunci Turboenergy Power a contestat în judecată rezultatele licitației. Mai mult, ambele firme s-au plâns la procuratură, acuzându-se fie de șantaj, fie de trucare de licitații, fie de protecție din partea oamenilor lui Plahotniuc. La rândul său, Maia Sandu atenționa că de fapt contractul a fost semnat nu cu rușii, care au dat doar echipamentele, ci cu o companie moldovenească, aceasta fiind singura șansă pentru a nu lăsa oamenii să tremure de frig.
Mai târziu, Victor Parlicov, fost ministru al Energeticii, declara că ANRE a înlăturat barierele care acordau producătorului Silovîe Mașinî dreptul exclusiv de a face reparații la Termoelectrica, ceea ce permite și altor agenți economici să execute astfel de lucrări.
Conflictul ascuns între Termoelectrica și Turboenergy Power
Însă tot în 2021, când s-a declanșat acest scandal, mocnea și un conflict în umbră. Unul intern, între Termoelectrica cu Turboenergy Power. Mai exact, în 2018, această firmă, al cărei administrator și unic asociat este omul de afaceri Victor Slivinschi, a fost inclusă într-o „listă neagră” a Termoelectrica, fiindu-i interzis timp de trei ani să presteze servicii și să achiziționeze bunuri pentru întreprinderea de stat. Interdicția a fost pusă la propunerea actualului director general al Termoelectrica, Iurie Razlovan, care pe atunci deținea funcția de director tehnic și a fost motivată de neexecutarea în termen a obligațiunilor contractuale, livrarea bunurilor neconforme cerințelor caietului de sarcini și angajarea unor specialiști neexperimentați. De exemplu, conform unei act intern al întreprinderii, o turbină reparată de Turboenergy Power s-a încercat să fie pornită de 16 ori, dar fără rezultat.
Situația respectivă a și trezit ulterior unele îndoieli față de această companie. La rândul său, Victor Slivinschi dădea de înțeles presei de peste Prut că firma sa a fost sancționată atunci în scop de răzbunare, după ce ar fi refuzat să contribuie financiar la politica Horus-ului, care ar fi apărat interesele lui Plahotniuc, Dodon și Gaburici.
Parlicov: „Nu au meritat oamenii aceștia să se verse în capul lor atâta critică”
După expirarea acestei interdicții, în special în anii 2022-2023, cele trei blocuri ale Termoelectrica au fost deconectate de mai multe ori, în urma unor avarii sau altor defecțiuni, fiind apoi repuse în funcțiune, însă aproape la toate licitațiile organizate de întreprinderea de stat participă atât Turboenergy Power, cât și Horus.
Datele de pe platforma guvernamentală MTender arată că, din 2021 până în prezent, Turboenergy Power a câștigat 13 licitații la Termoelectrica, în sumă totală de peste 72 mln. de lei, iar Horus a obținut șapte contracte, în valoare totală de peste 47 mln. de lei.
Lucrurile păreau să se amelioreze, mai ales după ce firma lui Slivinschi a început parcă să se bucure și de sprijinul guvernării. În septembrie 2023, ministrul Parlicov anunța o reparație capitală a tuturor blocurilor energetice ale Termoelectrica.
„Nu a câștigat Horus, cu Turboenergy Power. Horus se ocupă doar de vărsat lături în spațiul informațional, în loc să lucreze și discreditau activitatea sectorului. Nu au meritat oamenii aceștia (Turboenergy – n.r.) să se verse în capul lor atâta critică”, afirma ministrul.
La începutul acestui an, Turboenergy Power a câștigat o licitație privind achiziția din China a elementelor conductei principale de abur a unui cazan pentru Blocul nr. 3, fiindu-i adjudecat un contract în sumă de 4.857.000 de lei, inclusiv TVA. Iar Horus, în cadrul altei licitații, a fost aleasă pentru a schimba acest echipament. Deși utilajul urma să fie livrat în R. Moldova până în august, acesta nu este montat nici astăzi.
Horus: „N-am putut să montăm conductele, fiindcă n-au fost livrate”
Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat pentru Jurnal.md că întârzierea s-a produs din cauza logisticii complicate cauzate de blocarea Canalului Suez. Prin urmare, Turboenergy Power a solicitat prelungirea termenului de livrare până în octombrie.
„În legătură cu reținerea înregistrată, a fost inițiată procedura de prelungire a termenului de executare a lucrărilor pentru campania de reparație 2025, deoarece, în conformitate cu programul de producere pentru 2024, în luna octombrie utilajul energetic trebuia să fie trecut în rezervă funcțională”, a precizat Vodă.
Potrivit lui Iurie Razlovan, pentru această întârziere, Termoelectrica a aplicat sancțiuni firmei lui Slivinschi, în sumă de 242 880 de lei, sub forma reținerii garanției de bună execuție, în valoare de 5% din suma contractului.
În schimb, reprezentanți ai Horus au declarat pentru Jurnal.md că, din această cauză, compania lor a reușit să execute doar o treime din lucrările prevăzute în contract, care ar fi fost prelungit deja tocmai până în aprilie 2025.
„N-am putut să montăm conductele, fiindcă n-au fost livrate. Nu știm alte detalii, ci doar că a fost semnat un acord prin care a fost modificat termenul pentru aprilie, anul viitor. Nu avem încotro, trebuie să ne conformăm”, susține Alesea Gotinjanu, șefa direcției juridice a Horus.
Razlovan: „Echipamentul livrat nu corespunde cerințelor și nu avem dreptul să-l primim”
Între timp, în octombrie, echipamentul din China a fost totuși livrat la Termoelectrica. Dar odată ajuns aici, s-a constatat că acesta nu corespunde parametrilor tehnici necesari și întreprinderea de stat a refuzat să-l primească.
„Termoelectrica face achizițiile pe platforma MTender și nu putem interzice nimănui să participe. Dacă e cel mai bun preț și cele mai bune condiții, suntem obligați să semnăm contractul. Ei pot să aducă utilajul și din China, și din Antarctica, noi avem nevoie doar de documente care confirmă calitatea. Acum, ei au venit și au prezentat actele de proveniență a fabricantului respectiv, dar în laboratorul nostru de control al metalelor, care acum câțiva ani a fost dotat cu cel mai modern spectrometru, am constatat că echipamentul nu corespunde cerințelor. Constatând nereguli, mai ales că e vorba de echipament care lucrează cu presiune și temperatură înalte, nu avem dreptul să-l primim. În continuare, ei vor să expertizeze conducta aceasta nu știu unde, dar să vedem ce acte vor prezenta”, relatează Iurie Razlovan.
Unele surse ale Jurnal.md susțin că Victor Slivinschi ar fi încercat să certifice utilajul la mai mulți specialiști din R. Moldova. Însă pentru că nimeni dintre aceștia nu ar fi fost de acord, omul de afaceri ar căuta să obțină expertiza Institutului de Inginerie Termică din Moscova.
„În Moldova, nimeni nu-și va asuma responsabilitatea aceasta. Dacă vor aduce documente din Rusia, mă voi consulta cu juriștii, pentru că e o țară ostilă nouă și nu știu dacă e ok să le acceptăm. Eu aș prefera o certificare a unui laborator din București, unde nimeni nu va risca să-și pună semnătura, dacă materialul nu e bun”, mai spune șeful de la Termoelectrica.
Reprezentanți ai Institutului de Inginerie Termică din Moscova au declarat pentru Jurnal.md că, cel puțin în acest an, compania Turboenergy Power nu s-a adresat niciodată la această instituție.
Cine stă în spatele Turboenergy Power?
Cu toate acestea, Iurie Razlovan dă asigurări că Blocul nr. 3 funcționează și că întreprinderea mai dispune de timp pentru a lua o decizie corectă. El nu crede că lucrurile se vor tărăgăna până în aprilie și subliniază că, în lipsa unui certificat de calitate pentru echipamentul din China, Turboenergy Power ar putea să aducă în termeni proximi un alt utilaj corespunzător.
Întrebat dacă cineva din Guvern sprijină compania lui Slivinschi pentru a câștiga licitațiile, Iurie Razlovan a răsuflat greu, înainte de a spune: „Nu știu lucrul ăsta”. Iar după ce am insistam cu aceeași întrebare, directorul a afirmat: „Nume nu vă pot da, nu am dovezi, dar simt că este cineva destul de influent. Poate fi și Obama, dar dacă nu vine cu actele în regulă, nu pot să cedez”.
Victor Parlicov, care altădată saluta public participarea Turboenergy Power la reparațiile capitale de la Termoelectrica, spune că nu a protejat această companie și nu știe nimic despre utilajul livrat recent din China.
„Problema aceasta nu o cunosc și în activitatea Termoelectrica nu m-am implicat. Noi avem o situație cam deocheată pe piață, că sunt doar două companii, care au experiență și capacitate să facă lucrări în acest domeniu. Și ele între dânsele se ceartă, inclusiv în plan informațional. Mai sunt cazuri când un agent economic declară la licitație că are de gând să livreze ceva, conform anumitor standarde. Dar apoi, ca să economisească la preț, substituie materialele calitative cu ceva mai ieftin. Și, dacă te prinde întreprinderea, ți le întoarce înapoi. Și eu am auzit prin târg zvonuri că protejez ba pe unul, ba pe altul, dar nu mă bag în așa ceva. Horus și Turboenergy au încercat să mă implice în războiul lor încă până a fi ministru, dar am refuzat. Este întreprinderea, mergeți după procedură și lăsați-mă în pace”, a spus fostul ministru.
Slivinschi: „Nu avem respingeri de la Termoelectrica la careva materiale”
Întrebat de Jurnal.md despre achiziția nereușită din China, Victor Slivinschi s-a interesat de unde am aflat despre aceasta. „Nu este corectă informația. Asta v-a dat-o Horus și cretinii ăștia care tot sapă și fac prostii la Termoelectrica. Bine?”, a răspuns el.
Întrebat de ce, în acest caz, conducta nu este instalată. „Întrebați-i pe Termoelectrica. Eu de unde pot să cunosc care este problema la ei? Eu habar nu am despre ce vorbiți”, a spus el.
Când însă i-a fost explicat la ce conductă se referă jurnaliștii, Slivinschi a subliniat: „Noi nu avem respingeri de la Termoelectrica la careva materiale. Nu operați cu informații primite de la insideri, care nu știu despre ce vorbesc. Este Razlovan, au serviciu de presă, întrebați-i. Ei planifică lucrările când au chef, când au disponibilitate. Au graficul lor. Observ că v-a fost servită o informație falsă, pe care tot insistați”.
De cealaltă parte, Daniel Vodă spune că nu cunoaște despre vreo protecție din partea statului de care ar beneficia Slivinschi și dă de înțeles că Torboenergy Power mai are la dispoziție doar câteva zile pentru a rezolva această problema.
„Bunurile livrate, conform contractului, nu au trecut procedura controlului primar intern cu privire la calitate, nici antreprenorul nu a prezentat proiectul expertizat, conform condițiilor stipulate. Respectiv, bunurile nu pot fi recepționate. În condițiile în care, până la sfârșitul anului curent, antreprenorul nu se conformează tuturor procedurilor cu privire la recepționarea bunurilor și demonstrarea calității, Termoelectrica va organiza un alt concurs de achiziții pentru aceste bunuri”, a punctat oficialul.
Turboenergy Power a câștigat contracte de până la 229 mln. RON cu cele mai importante întreprinderi energetice din România
Într-adevăr, Turboenergy Power și Horus sunt cele mai importante companii din R. Moldova care se ocupă de achiziționarea și instalarea turbinelor și cazanelor pentru întreprinderile energetice.
Turboenergy Power, înființată la Chișinău în 2007, are mai multe conexiuni în România, inclusiv o sucursală la Târgoviște, fondată în 2015. Printre clienții acesteia se numără unele dintre cele mai importante întreprinderi publice din domeniul energetic de peste Prut: Elcen și Termoenergetica București, cu care, notează presa română, în anii 2016-2022, a câștigat contracte de până la 229 mln. RON. În 2022, sucursala Târgoviște a ajuns la o cifră de afaceri de 86,5 mln RON, înregistrând un profit net de circa 9,4 mln. RON.
Victor Slivinschi și fratele său Valeriu Slivinschi controlează și alte trei firme din Româna: Energofor din Bacău, care în 2023 a avut un rulaj de aproape 18,5 mln. RON și un profit de 1,8 mln. RON; traderul de combustibili SV Metex Europe (rulaj: 2,5 mln. RON, profit: 1,3 mln. RON) și compania de montaj a instalațiilor electrice și de automatizare Celin (rulaj: 7,5 mln. RON, profit: 2,3 mln. RON).
Turboenergy Power a lucrat și la construirea Catedralei Mântuirii Neamului din București, iar printre clienții săi din România s-au numărat și rafinăriile Petrotel Lukoil și Brazi, uzina termoelectrică Midia Năvodari, precum și centralele Veolia Energie. Presa română presupunea că cei doi frați se bucură de sprijinul lui Crețu Sârbu Claudiu Ionuț, fost polițist și ex-director la Termoenergetica și Elcen, însă acesta a negat această informație, menționând că are doar relații profesionale cu omul de afaceri moldovean.
În schimb, în R. Moldova, profitul Turboenergy Power se află în scădere în ultimii trei ani, ajungând de la peste 3 mln. de lei, în 2021, la aproape minus 41 mii de lei, în 2023. În aceeași perioadă, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 4 milioane de lei - de la 19,4 mln. la circa 23,3 mln.
La rândul său, Horus are mai multe contacte cu Rusia, fiind cel puțin până recent reprezentant regional al întreprinderii ruse Silovîe Mașinî sau Power Machines în țările CSI și România. Anume acest concern rus a instalat cândva infrastructura sovietică de termoficare la Chișinău. Atât Silovîe Mașinî, cât și patronul său, Alexei Mordaşov, care în 2021 a devenit cel mai bogat om din Rusia, figurează pe lista sancțiunilor internaționale din 2018, când a furnizat turbine cu gaz în Crimeea și, mai târziu, după invazia rusă în Ucraina. De aceea, în ultimul timp, când e vorba despre participarea sa la licitațiile din R. Moldova, Horus dă de înțeles că a întrerup legăturile cu rușii.
S-a pronunțat deschis împotriva NATO și a candidat pe listele unor partide pro-ruse
Cine sunt frații Victor și Valeriu Slivinschi? Primul este licențiat în administrație publică și drept internațional, iar fratele său a făcut istoria la Suceava. Victor Slivinschi a avut trei încercări eșuate de a intra în politica de la noi. În ciuda apropierii sale de România, din câte se observă, el are o poziție mai mult antioccidentală și pro-rusă. A candidat independent la parlamentarele din 2005, când și-a lansat un clip electoral împotriva NATO, în care declara că Voronin, care pe atunci se afla în conflict cu Putin, ar vrea să ne facă robii Americii și să pornească un război.
Într-un articol din presa română se arată că Victor Slivinschi și-a început afacerile imediat după ce a absolvit facultatea, iar ascensiunea companiei sale a început în 2015, când a deschis o sucursală a întreprinderii ruse Lukoil la Ploiești.
De menționat că la parlamentarele din aprilie 2009, Slivinschi a ocupat locul 91 pe listele Partidului Uniunea Centristă, condusă de Vasile Tarlev, iar la cele din iulie 2009, a fost înscris pe locul 70 pe listele Partidului Social-Democrat, condus de Dumitru Braghiș.