main logo
799

Biserica din lemn din Cotul Morii, distrusă de un incendiu

Pe 31 martie curent, la Cotul Morii, localitate care a suferit cel mai mult în urma inundațiilor din 2010, a ars Biserica de lemn „Sf. Trifon”.

Biserica din lemn din Cotul Morii, distrusă de un incendiu

Aceasta avea o vechime de câteva secole și era monument al arhitecturii ecleziastice de importanță națională, ocrotit de stat. Potrivit informațiilor preliminare, incendiul s-ar fi iscat din cauza unui muc de țigară care a aprins vegetația, focul răspândindu-se și asupra construcției bisericești, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Cazul a fost înregistrat la Inspectoratul de Poliție Hâncesti, unde, potrivit ofițerului de presă, Cristina Vicol, angajații poliției încă investighează circumstanțele care au cauzat izbucnirea incendiului. Preliminar, însă, cauza ar fi o banală țigară, aruncată la întâmplare de vreun trecător. Deși pompierii au venit la fața locului, edificiul din lemn al străvechii biserici nu a mai putut fi salvat.

Și autoritățile locale afirmă că nu ar fi vorba de o incendiere, ci mai degrabă de un incident: „Pompierii au venit repede, avem unitate lângă Leușeni, în 10 minute erau pe loc. S-a implicat și soțul meu, care-i pădurar, și alți oameni, dar nu s-a mai putut face nimic. Incendiul nu a putut fi oprit. Nu cred că e o faptă premeditată. La fața locului am observat că focul a izbucnit într-o ogradă din apropierea bisericii, unde era arsă vegetația. De acolo, probabil, focul s-a extins asupra bisericii”, susține Lucia Guștiuc, primară la Cotul Morii.

În prezent, cele mai multe biserici din lemn se întâlnesc în raioanele din nord. Majoritatea se află într-o stare avansată de degradare și necesită investiții și atitudine responsabilă pentru a fi întreținute. Chiar dacă în legea privind ocrotirea monumentelor – consiliile locale ale unităților administrativ-teritoriale de nivelul întâi și de nivelul al doilea trebuie să prevadă în bugete sume necesare pentru lucrările de evidență, studiere, punere în valoare, salvare, protejare, conservare și restaurare a monumentelor situate în teritoriile lor, în baza propunerilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării acest lucru nu se întâmplă.

Legislația R. Moldova prevede amenzi și alte sancțiuni pentru încălcarea Legii privind ocrotirea monumentelor. Mărimea acestora este stabilită de instanţa de judecată, fiind racordată la gradul de avariere sau de deteriorare a monumentului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării