main logo
1133

BAC 2017: Viceministra Educației recunoaște că itemii de la fizică au fost formulați greșit

Testele la fizică din actuala sesiune de Bacalaureat ar putea fi reexaminate. Anunțul a fost făcut de viceminstra educației Lilia Pogolșa care a prezentat un raport în fața deputaților, privind neregulile depistate la examenele de absolvire a liceului.

BAC 2017. Viceministra Educației:Itemi de la fizică, formulați greșitBAC 2017: Viceministra Educației recunoaște că itemii de la fizică au fost formulați greșit. Foto: unimedia

Funcționarul a recunoscut că mai mulți itemi din proba de la fizică au fost formulați greșit, scrie realitatea.md.

„S-a constatat că itemii 7,9 de la profilul real și itemul 8 de la profilul umanist au fost formulați greșit fapt ce a denaturat sensul și a condus la depunctarea nemotivată a elevilor la acești itemi. Una dintre cauze este preluarea unor exerciții din surse de limba rusă și traducerea mot a mot în limba română, de unde și unele inexactități”, a declarat Lilia Pogolșa, viceministra Educației.

În context, Lilia Pogolșa a prezentat constatările unor persoane notorii din domeniul fizicii, membri ai Academiei de Știință.

„Itemul șapte. Din datele acestuia se poate de calculat valoarea forței de tensiune dar nu și valoarea tensiunii mecanice. Confuzul este de natură terminologică. Itemul nouă. Formularea problemei în cauză este nereușită, abordat simplist cu insuficiență de date. Și itemul opt. Formularea problemei este incompletă, cu insuficiență de date”, a precizat viceministra.

Însă testul la Fizică nu este singura problemă depistată în cadrul examenelor de Bacalaureat. Ministerul a depistat nereguli și în ce privește comisia ce a examinat testele. Mai exact, în unele comisii, șase din opt evaluatori erau din aceeași instituție și verificau lucrările elevilor la care au predat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării