main logo
460

Avocatul Poporului solicită îmbunătățirea condițiilor de detenție în Moldova

La 25 octombrie, Asociația Promo-LEX, în colaborare cu Oficiul Avocatului Poporului și European Prison Litigation Network (EPLN), a expediat către Comitetul de Miniștri o comunicare cu privire la executarea măsurilor generale în grupul de cauze I.D. v. Moldova, care se referă la condițiile de detenție precare și la lipsa accesului la asistență medicală adecvată în timpul detenției.

Avocatul Poporului solicită îmbunătățirea condițiilor de detențieImagine simbol

Potrivit Promo-LEX, comitetul de miniștri a formulat anterior recomandări pentru Guvernul Moldovei, recomandări care necesită implementare efectivă, transmite Știri.md.

De menționat că anterior, Promo-LEX a mai transmis comunicări pe acest grup de cauze la 20 mai 2019 (DH-DD(2019)635), 20 aprilie 2020 (DH-DD(2020)384), 28 aprilie 2021 (DH-DD(2021)481) și 8 august 2022 (DH-DD(2022)870). 

„În aceste comunicări au fost descrise problemele actuale privind condițiile de detenție în conformitate cu standardele Consiliului Europei și ONU, calitatea asistenței medicale, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, supraaglomerarea sistemului penitenciar și întârzierea în construcția unui nou penitenciar.

În comunicarea recentă, Promo-LEX, Oficiul Avocatului Poporului și EPLN au descris îngrijorările cu privire la aplicarea remediului preventiv și compensator pentru a contesta condițiile de detenție necorespunzătoare. Printre problemele identificate se numără ineficiența remediului preventiv în anumite situații, durata excesivă a examinării plângerilor deținuților și sumele financiare insuficiente oferite ca despăgubiri”, anunță reprezentanții Asociației. 

Așadar, prin decizia Comitetului de Miniștri din septembrie 2022 (CM/Del/Dec(2022)1443/H46-17), s-a decis continuarea supervizării executării măsurilor generale în grupul de cauze I.D. v. Republica Moldova (Plângerea Nr. 47203/06). 

Comitetul a invitat autoritățile să furnizeze, până la 30 aprilie 2023, informații detaliate cu privire la:

  • Aplicarea în practică a remediului preventiv și compensatoriu;
  • Măsuri alternative aplicate pentru ameliorarea condițiilor precare de detenție;
  • Îmbunătățirea asistenței medicale în instituțiile de detenție;
  • Examinarea cererilor deținuților referitoare la acordarea întrevederilor cu membrii de familie de către organele de urmărire penală și instanțele de judecată.

La ultima sesiune, Comitetul de Miniștri a formulat Guvernului următoarele recomandări specifice, implementarea cărora a fost analizată în comunicarea Promo-LEX:

  • Finalizarea fără întârziere a revizuirii mecanismului preventiv și compensatoriu și cooperarea strânsă cu Secretariatul Comitetului de Miniștri în acest proces de reformă;
  • Luarea măsurilor necesare pentru evitarea afluxului de noi cereri întemeiate la Curtea Europeană, asigurând că despăgubirile acordate la nivel intern sunt comparabile cu cele oferite de Curtea Europeană în cazuri similare;
  • Respectarea termenului legal de trei luni pentru examinarea plângerilor depuse de deținuți în contextul mecanismului preventiv și compensatoriu.

Următoarea evaluare a măsurilor întreprinse de Guvernul Republicii Moldova în grupul de cauze I.D. v. Moldova va fi reluată la una dintre sesiunile viitoare ale Comitetului de Miniștri, planificată pentru anul 2024.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării