main logo
3507

ANSP: Tot mai mulți moldoveni suferă de afecțiuni psihice

Anual, pe 10 octombrie, este marcată Ziua mondială a sănătății mintale. Potrivit Agenției Naționale Pentru Sănătate Publică (ANSP), campania din acest an are genericul „Este timpul să acordăm prioritate sănătății mintale la locul de muncă” și este dedicată susținerii sănătății mintale la locul de muncă, făcându-l un loc mai sănătos, mai ales că angajații își petrec 60% din timp la locul de muncă.

ANSP: Tot mai mulți moldoveni suferă de afecțiuni psihiceFoto: Imagine simbol

ANSP menționează că sănătatea mintală precară are un efect negativ asupra sănătății fizice și asupra identității și bunăstării a unei persoane în raport cu locul de muncă, transmite Știri.md.

Capacitatea de a lucra poate fi în consecință afectată prin reducerea productivității și a performanței. S-a estimat că, la nivel global, 15% dintre adulții în vârstă aptă de muncă suferă de o tulburare mintală, inclusiv, peste 300 de milioane de oameni suferă de anxietate și circa 280 de milioane de oameni – de depresie.

„În Republica Moldova, potrivit datelor Studiului național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile (STEPS, 2021), 18,3% din populația adultă (18 – 69 de ani) au acuzat simptome de depresie și 1,7% dintre respondenți s-au adresat după asistență la specialiști. Dintre cei care s-au adresat după ajutor, doar 55% au primit tratamentul necesar. De menționat, că potrivit statisticelor naționale se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența prin maladii psihice, în 2023, a fost de 254,9 cazuri la 100 mii de locuitori, comparativ cu 2022, când s-au înregistrat 219 cazuri la 100 mii locuitori”, notează ANSP într-un comunicat.

Pentru persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală, munca decentă poate contribui la recuperare și incluziune, la îmbunătățirea încrederii și la funcționarea socială. Munca decentă susține sănătatea mintală bună, oferind: un mijloc de trai; un sentiment de încredere, scop și realizare; oportunitate pentru relații pozitive și incluziune într-o comunitate; platformă pentru rutine structurate și multe alte beneficii.

Riscurile pentru sănătatea mintală la locul de muncă pot include:

  • utilizarea insuficientă a competențelor sau subcalificarea pentru muncă;
  • sarcini excesive de lucru, personal insuficient;
  • ore lungi, nesociale sau inflexibile;
  • lipsa controlului asupra designului sau volumului de lucru;
  • condiții fizice de muncă nesigure sau precare;
  • cultura organizațională, care permite comportamente negative;
  • sprijin limitat din partea colegilor sau supraveghere autoritară;
  • violență, hărțuire sau agresiune;
  • discriminare și excludere;
  • nesiguranța locului de muncă, salariu inadecvat sau investiții slabe în dezvoltarea carierei;
  • solicitări conflictuale acasă/la muncă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării