ANSA: Conţinutul de nitraţi poate fi determinat doar de laboratoare acreditate
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a luat act de informaţiile, apărute recent în presă, referitor la conţinutul de nitraţi în produsele vegetale.
Astfel, agenția informează consumatorii că limitele maxime admisibile pentru conținutul de nitrați în produse vegetale sunt stabilite în Hotărârea Guvernului nr. 115 din 08.02.2013 privind controlul nitraţilor în produsele alimentare de origine vegetală, transmite Știri.md.
“Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoare acreditate, iar dispozitivele digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, or, rezultatele obținute cu acestea privind conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice. Totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu legislația națională. Prelevările de probe se efectuează de persoane instruite și conform metodologiei aprobate”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranţa Alimentelor.
Totodată, agenția recomandă procurarea produselor vegetale doar din locuri autorizate/înregistrate, iar consumatorii în cazul în care au dubii cu privire la inofensivitatea și calitatea produselor pot solicită prezentarea de comerciant a certificatului de inofensivitate sau a biletului de încercări eliberat de către un laborator acreditat.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor monitorizează sistematic conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produse alimentare de origine vegetală. În cadrul Programului de monitorizare pentru anul 2019 urmează să fie prelevate 400 de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați.
Până în prezent au fost prelevate o sută de probe pentru determinarea conținutului de nitrați și 150 probe pentru determinarea conținutului de reziduuri de pesticide.