Anca Dragu: Rolul băncilor centrale în sprijinirea femeilor, important
Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a participat la un forum de dialog dedicat femeilor-lider din sectorul financiar. Manifestarea face parte din agenda Forumului Europei Centrale și de Est (Invisso), un eveniment financiar de referință pentru Europa Centrală și de Est, organizat la Viena.
Guvernatoarea BNM a evidențiat rolului băncilor centrale în sprijinirea femeilor, subliniind impactul diversității și egalității de gen în consolidarea unui mediu financiar stabil și sustenabil, transmite Știri.md.
„Băncile centrale joacă un rol fundamental în modelarea arhitecturii financiare, iar această putere implică și responsabilitatea de a ne asigura că politicile și reglementările pe care le promovăm sunt incluzive și echitabile”, a declarat guvernatoarea BNM.
Anca Dragu a adăugat că BNM încurajează cultura organizațională incluzivă, astfel încât indiferent de identitatea de gen, toți angajații să se simtă apreciați la locul de muncă și să contribuie eficient la atingerea obiectivelor băncii centrale.
În prezent, din totalul angajaților BNM, 64 la sută sunt femei, iar pozițiile manageriale sunt deținute de femei în proporție de 53%, ceea ce reflectă angajamentul BNM pentru echilibrul de gen și incluziune.
La nivel mondial, potrivit indicelui de echilibru de gen al Forumului Oficial al Instituțiilor Monetare și Financiare (OMFIF) 2024, proporția femeilor în funcții de conducere în băncile centrale a crescut în 2023 de la 14% la 16%.
Totuși, reprezentarea femeilor la nivelurile ierarhice de vârf rămâne un subiect de atenție și o oportunitate de îmbunătățire: din cele 185 de bănci centrale din întreaga lume, doar 29 sunt conduse de guvernatoare.