main logo
512

Analiză: Cu cât s-au majorat salariile judecătorilor şi procurorilor în ultimii ani

În ultimii doi ani, salariile judecătorilor şi procurorilor aflaţi la începutul carierei în Moldova s-au majorat de două ori, constituind 7,6 mii lei şi, respectiv, 6,189 mii lei.

Analiză: Cu cât s-au majorat salariile judecătorilor în ultimii aniFoto: știri.md

Informaţia a fost prezentată luni de preşedintele Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Vlad Gribincea, la prezentarea analizei "Justiţia Republicii Moldova în cifre", transmite Știri.md cu referire la Infotag.

El a menţionat că, în România, un judecător primeşte la începutul carierei sale profesionale echivalentul a 28 mii lei, iar în Rusia - 18,7 mii lei. În cazul procurorilor, e vorba de salarii de 29 mii şi, respectiv, 18 mii lei.

"Cheltuielile pe justiţie în Moldova pe cap de locuitor au constituit, în medie, 17 euro. În Azerbaidjan şi Armenia cheltuielile sunt de aproximativ 8 euro, în România - 30 de euro, iar în ţările prospere care sunt membre ale Consiliului Europei, cheltuielile ajung în medie la 64 euro", a spus el.

Analiza a fost elaborată de CRJM în cadrul proiectului "Suport instituţional pentru dezvoltarea organizaţiei", implementat cu susţinerea Ambasadei Suediei. 

Analiza a fost realizată în baza informaţiilor deschise privind activitatea instituţiilor, furnizate de Procuratura Generală, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Avocaţilor din Moldova şi rapoartele cu privire la Republica Moldova, colectate de experţii europeni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării