Alexei Buzu: Ministerul va oferi tot suportul bebelușului agresat de mama sa
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a venit cu un comentariu privind cazul în care o femeie de 30 de ani a fost surprinsă cum își agresează violent fiica de doar un anișor.
„În municipiul Chișinău, de asistența socială și protecția copilului, la modul cel mai direct, este responsabilă municipalitatea”, a declarat Alexei Buzu, transmite Știri.md.
Potrivit ministrului, el a rugat colegii săi de la minister să acorde tot suportul necesar copilului, să investigheze cazul pentru a înțelege care este problema și să mobilizeze toate resursele și serviciile de suport, în special pentru copil.
„Eu, în calitate de ministru, nu voi oferi aprecieri pe cazuri specifice până nu mă documentez. Cu siguranță, violența împotriva copiilor este o problemă continuă și, de aceea, în acest an noi depunem aceste eforturi de a consolida sistemul, pentru a avea mai mulți specialiști în protecția copiilor în prima linie, să avem o pregătire mai bună”, a mai spus Alexei Buzu.
Ministrul susține că la începutul anului erau 2.700 de copii pe care sistemul îi monitoriza. Acum însă, cifra a crescut până la aproximativ 12.000 de copii.
„Continuăm acest efort de a avea în vizor cât mai mulți copii care sunt în situații de risc pentru a putea preveni astfel de situații și pentru a putea interveni mult mai prompt, pentru că violența asupra copiilor este o tragedie”, susține ministrul.
Fiind întrebat în ce stare se află copilul și unde se află în prezent, dar și dacă mama acestuia ar putea fi lipsită de drepturile părintești, Alexei Buzu a declarat:
„Eu nu am detalii. În calitate de ministru, eu am o responsabilitate atunci când facem aprecieri generale față de anumite categorii de persoane. (...) Eu am rugat colegii de la minister să acorde tot suportul colegilor din autoritatea publică locală. Noi ne vom asigura că copilul este în siguranță.
În mod normal, în astfel de cazuri noi avem proceduri și protocoale care, în primul rând determină care este riscul la care este expus acest copil, situația din gospodărie, și atunci Comisia decide dacă copilul trebuie plasat în regim de plasament de urgență, după care se întocmește un management de caz pentru a determina dacă copilul urmează să fie plasat în grija unor persoane, în afara familiei. Este o procedură destul de complicată. Sistemul și regula noastră de bază este că noi încercăm să păstrăm copilul în familie.
Noi avem o problemă în sensul în care noi avem foarte mulți copii supuși violenței, supuși riscului de abandon, pe care noi nu-i vedem. La minister, noi numim acest indicator „copii invizibili”. Ceea ce facem noi este că încercăm să aflăm cât mai aproape numărul de copii care sunt supuși riscului de violență”.
Știri.md amintește că imagini groaznice, în care se vede cum o femeie din Republica Moldova își agresează bebelușul, au fost făcute publice în mediul online de către tatăl copilului. Drept urmare, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a emis o ordonanță de protecție prin care femeii de 30 de ani i s-a interzis să se apropie de copil pe un termen de 90 de zile.
Video: Realitatea.md