main logo
1028

Un cartier din centrul istoric al Chişinăului va fi reamenajat

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor propune reamenajarea, în anul 2019, a unui cartier din centrul istoric al capitalei, conform standardelor de reabilitare a centrelor istorice.

Un cartier din centrul istoric al Chişinăului va fi reamenajat

Este vorba despre zona cuprinsă între străzile Sfatul Țării, Maria Cebotari, Mihail Kogălniceanu și Alexei Șciusev, care va deveni model pentru reabilitarea ulterioară a celorlalte cartiere ce formează centrul istoric al capitalei.

Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a declarat, într-o conferință de presă la IPN, că perimetrul a fost selectat pentru că aici este amplasat un complex de clădiri de importanță națională cu statut protejat. Vorbim despre Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, care este cel mai vizitat muzeu din Republica Moldova, cu peste 140 de mii de vizite anual. De asemenea, în acest cartier se află clădirea fostei clinici de pneumonie fondată de nobilul Vasile Kalmuţchi și Muzeul Zemstvei.

Potrivit directorului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, costul aproximativ al lucrărilor planificate este de patru milioane de lei. Din acești bani urmează să fie reabilitată zona pietonală, vor fi amenajate locuri de parcare, va fi revitalizat cadrul peisagistic, va fi amplasat mobilier urban adecvat specificului zonei. Iluminatul stradal va fi realizat în spiritul secolului XIX, cu felinare de epocă. „Vrem să punem punct acelui haos care domină acum în cartier”, a spus Ion Ștefăniță.

Proiectul este coordonat cu direcțiile municipale. Urmează Consiliul municipal Chișinău să susțină alocarea banilor din bugetul pentru anul 2019.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, centrul istoric al capitalei este format din 186 de cartiere, iar în zece ani este posibilă restaurarea tuturor cartierelor după acest prim proiect, fără să fie denaturat specificul istoric și cultural al acestor zone.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării