main logo
2318

Tensiune în fața Guvernului: Protest ACUM și antiprotest

Blocul ACUM a desfăşurat joi o acţiune de protest în faţa Guvernului împotriva majorării preţurilor la produsele alimentare şi la carburanţi. În acelaşi timp, a avut loc o contramanifestaţie a celor care nu sunt de acord cu acţiunile opoziţiei de dreapta.

Tensiune în fața Guvernului: Protest ACUM și antiprotestFoto: Stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, la protestul ACUM au participat până la o sută de persoane, inclusiv liderii blocului, Andrei Năstase şi Maia Sandu. Protestatarii ţineau pancarte pe care scris "Jos preţurile înalte!", "Jos înţelegerile de cartel!" şi au scandat "Plahotniuc - la dubă!" şi "Nu mafiei!", transmite Știri.md.

Deputatul fracţiunii PAS, Radu Marian, şi-a exprimat "suspiciunile legitime precum că majorarea preţurilor la combustibili s-a produs din cauza înţelegerii de cartel între importatori", iar deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a calificat creşterea preţurilor la produsele alimentare drept "exemplu al modelului economic construit de mafie".

"Regimului nu-i pasă de drepturile producătorilor autohtoni şi ale consumatorilor. În contextul majorării importurilor de cartofi, agricultorii moldoveni sunt nevoiţi să-şi înceteze activitatea din cauza condiţiilor nefavorabile. Visul lui Plahotniuc (preşedintele Partidului Democrat - "I.") este de a transforma Moldova într-o zonă off-shore globală, într-un magnet pentru banii murdari din întreaga lume, într-o cloacă a Europei", a spus politicianul de opoziţie.

Contramanifestaţia a adunat, la fel, aproximativ 100 de persoane, care ţineau pancarte cu mesaje obscene în adresa lui Năstase şi Sandu. În faţa Guvernului erau prezenţi şi numeroşi poliţişti. 

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că acţiunea în cauză a fost organizată "la indicaţia lui Plahotniuc, Dodon şi Şor".

"Această alianţă a trădătorilor ucide democraţia. În loc să lucreze pentru binele celor care l-au ales, Dodon îl slujeşte pe Plahotniuc de teamă. Dar complicii regimului sunt puţin, iar oamenii liberi sunt mulţi. De aceea, regimul criminal este într-un fel sau altul sortit pieirii", consideră politicianul.

Scumpirea cu peste 5% a benzinei şi motorinei de săptămâna trecută a generat multă vâlvă între automobilişti, politicieni, dar şi autorităţi, transmite Știri.md. 

Amintim că peste noapte, un litru de benzină s-a scumpit cu un leu, iar motorina – cu 75 de bani.

Experții spun că majorarea prețurilor se datorează scumpirii petrolului pe piețele internaționale. 

Noua metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere a intrat în vigoare din luna martie. Astfel, agenții economici stabilesc singuri prețurile, reprezentanții ANRE urmărind doar ca acesta să fie cu cel mult 10 la sută mai mare față de cel precedent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării