main logo
573

ACUM: Exploatarea apeductelor fără sisteme de canalizare este păguboasă

Legea apelor, care a intrat în vigoare în anul 2013 și care impune construcția stațiilor de epurare și a sistemelor de canalizare în toate orașele care sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu apă potabilă, nu este pusă plenar în aplicare.

ACUM: Exploatarea apeductelor fără sisteme de canalizare, păguboasăFoto: Ipn.md

Or, din Fondul Ecologic sunt alocați bani doar pentru apeducte, nu și pentru sisteme de canalizare și stații de epurare, fapt ce se reflectă negativ asupra calității apei în țară, a declarat președinta Centrului Național de Mediu, Ina Coșeru, în cadrul unei conferințe de presă după o masă rotundă la acest subiect, organizată de către deputații blocului ACUM, împreună cu societatea civilă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Noi am eșuat la acest capitol, pentru că în localitățile care au fost racordate la sistemele de aprovizionare cu apă potabilă, din 2009 încoace în special, nu au fost alocați în paralel bani pentru crearea sistemelor de canalizare”, a remarcat Ina Coșeru. 

Președinta Centrului Național de Mediu și-a exprimat speranța că acest aspect va deveni prioritar pentru Guvern și că se vor găsi resursele necesare pentru a înlătura aceste carențe. Ina Coșeru a mai spus că agenții economici, când deversează apele uzate în mediul natural, trebuie să construiască stații de epurare funcționale, conform normativelor, iar dacă deversează apele uzate în sistemele de canalizare municipale, atunci obligatoriu trebuie să construiască sisteme de pre-tratare a apelor uzate.

Activiștii de mediu au făcut apel către autorități ca în noul guvern să se regăsească Ministerul Mediului, în formula veche, care să-și asume implementarea a peste 60 de prevederi de mediu stipulate în Acordul de Asociere cu UE. La fel, au cerut Guvernului să semneze Acordul cu Ucraina privind folosirea eficientă a resurselor de apă a fluviului Nistru doar după ce va fi definitivat studiul privind impactul semnării unui astfel de acord. Studiul va fi gata în septembrie anul curent.

La aceeași conferință, deputatul Vladimir Bolea a spus că Legea apelor, timp de șase ani, nu a produs efecte semnificative în domeniul managementului resurselor de apă, aceste resurse fiind supuse degradării continue. Protecția resurselor de apă este inclusă și ca un obiectiv prioritar în Strategia de Dezvoltare a Republicii Moldova „Moldova 2030”. 

Potrivit parlamentarului, este necesar să se promoveze alocarea surselor financiare din Fondul Ecologic național pentru prevenirea poluării mediului prin construcția rețelelor de canalizare și a stațiilor de epurare. De asemenea, e nevoie să se aplice controlul asupra implementării Legii apelor și a Regulamentului cu privire la cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare pentru localitățile urbane și rurale.

Potrivit activiștilor de mediu, din cele aproape 3.500 de râuri din țară niciunul nu corespunde standardelor de apă potabilă, iar multe din ele nici nu sunt bune pentru scăldat sau irigare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării