main logo
391

ACUM cere micșorarea prețurilor la carburanți și cartofi: Suntem îngrijorați

Blocul ACUM cere autorităților să lupte cu interesele de cartel din domeniul carburanților și să susțină producătorii locali de cartofi.

ACUM cere micșorarea prețurilor la carburanți: Suntem îngrijorați

Potrivit blocul ACUM, creșterea bruscă a prețurilor "arată clar că Ministerul Economiei și Infrastructurii, ANRE, Consiliul Concurenței și justiția din Republica Moldova nu își fac treaba și servesc doar intereselor comerciale și politice ale Partidului Democrat", transmite Știri.md.

"Majorarea substanțială a prețurilor la benzină și motorină, operată acum câteva zile, trezește suspiciuni de înțelegeri de cartel între importatorii de carburanți. Deși ANRE a aprobat anul acesta o nouă metodologie de calcul care le permite companiilor să stabilească singure prețurile la produse petroliere, acestea au decis, în mod misterios, să majoreze prețurile în aceeași zi și să seteze practic același preț – acțiuni care ar trebui în mod normal penalizate de autorități. De asemenea, amintim că importatorii de carburanți din Republica Moldova se bucură de practic cele mai mari marje comerciale din Europa. Mai mult decât atât, în ultimul an, PD a forțat importatorii de carburanți să înghețe prețurile la carburanți pentru a nu influența scorul electoral al acestuia, ceea a contribuit și va contribui în continuare la majorări bruște", se arată într-un comunicat de presă.

Membrii blocului ACUM se arată îngrijorați și de majorarea dramatică a prețului la cartofi.

"Aceste creșteri au loc pe fundalul scăderii semnificative a producției locale de cartofi, reducerii de două ori a suprafeței plantate cu cartofi și a rentabilității reduse a producției locale. În rezultat, cresc vertiginos importurile din alte țări. Un guvern responsabil ar lua măsuri urgente pentru a susține producția locală și pentru a crește rentabilitatea planațiilor de cartofi, în vederea prevenirii majorării semnificative a prețurilor la unul dintre produsele care constituie o parte importantă a consumului pentru oamenii cu venituri mici", mai scrie în comunicat.

Știri.md amintește că blocul ACUM a organizat astăzi, o manifestație publică de protest împotriva creșterilor abrupte și substanțiale la carburanți, precum și la cartofi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării