main logo
582

Activiştii civici din Transnistria sunt indignaţi că o parte din colegii lor au participat la întâlnirea cu Igor Dodon

Activiştii civici din autoproclamata RMN sunt indignaţi că "o parte din reprezentanţii societăţii civile din Transnistria au participat sâmbătă la întâlnirea cu Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, pentru a dezvolta ideea creării unei platforme civice pentru împăcare şi conciliere între cele două maluri ale Nistrului".

Activiştii civici reacționează după vizita lui Dodon în TransnistriaActiviştii civici din Transnistria sunt indignaţi că o parte din colegii lor au participat la întâlnirea cu Igor Dodon.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la presa locală, copreşedintele consiliului coordonator al Forumului popular general transnistrean, Iurii Ceban, şi-a exprimat nedumerirea în privinţa faptului "cine i-a delegat şi i-a împuternicit pe aceşti oameni, în special, pe liderul Partidului Comunist Transnistrean, Oleg Horjan, de a expune opinia din partea întregii societăţi a RMN".

Deputatul Andrei Safonov a criticat acţiunea colegului său din Sovietul Suprem, amintind că "nu se desfăşoară la nivel oficial întâlniri cu Chişinăul, Moldova s-a pronunţat pentru blocarea Transnistriei şi a instalat posturi comune cu Ucraina la graniţa republicii".

În opinia redactorul ziarului "Omul şi drepturile lui", Nikolai Buceaţki, întâlnirea cu Dodon este un demersul nu numai al lui Horjan, ci este o forţă destul de mare care a rămas în Transnistria, este blocul lui Şevciuk (fostul preşedinte al RMN - "I.") - Horjan".

Participanţii la şedinţa consiliului orăşenesc Bender au calificat întâlnirea la Holercani drept "o situaţie excepţională în viaţa Transnistriei". 

"Printre aceşti oameni care au participat la aşa-numitele negocieri sau întâlnire a fost şi un membru al consiliului orăşenesc al circumscripţiei nr. 17, Iurii Bularga, care nu a primit nici o permisiune, nici o autorizaţie, nicio împuternicire pentru a reprezenta Benderul şi locuitorii săi la astfel de întâlniri", s-a indignat preşedintele Consiliului orăşenesc Bender, Iurii Cara.

Activistul din Bender, Constantin Smogorjevski, a sugerat ca acest act "să fie evaluat juridic, iar aceşti tovarăşi să fie pedepsiţi".

La şedinţa activiştilor civici s-a decis să fie expediată o scrisoare către comisia de etică a Sovietului Suprem, pentru ca deputaţii să dea o evaluare acţiunilor colegului lor, Oleg Horjan.

După cum a informat anterior INFOTAG, Preşedintele Igor Dodon a avut sâmbătă o întâlnire neformală cu reprezentanţii societăţii civile din Transnistria "în contextul dezvoltării ideii privind crearea unei Platforme de dialog social pentru împăcare şi conciliere între cele două maluri ale Nistrului, idee susţinută şi de conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril". "Am discutat situaţia actuală cu privire la Transnistria, precum şi problemele cu caracter politic, economic şi social. Locuitorii Transnistriei au susţinut propunerea de a promova iniţiative constructive ce ţin de soluţionarea problemelor sociale, umanitare şi economice, cu care se confruntă cetăţenii de rând şi pe oamenii de afaceri din Transnistria. În special, este vorba despre chestiuni legate de cetăţenie, evidenţa actelor de stare civilă, înlesniri la procurarea poliţei de asigurare medicală", a scris Dodon pe reţelele de socializare după întâlnire.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării