main logo
1836

A doua cetățenie pe bani. Alte 165 de persoane au renunțat la cetățenia Moldovei

Al doilea caz de acordare a cetățeniei Republicii Moldova în schimbul investițiilor. Aceasta a devenit posibil după publicarea pe 31 mai a decretului semnat de Președintele Igor Dodon.

A doua cetățenie pe bani. Alte 165 de persoane au renunțat la cetățenieFoto: agora.md

"Se acordă cetăţenia Republicii Moldova cetățeanului străin (solicitant principal) în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/02/2018 al solicitantului", potrivit documentului, publicat în Monitorul Oficial, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

În aceeași zi a fost publicat și decretul cu privire la aprobarea renunțării la cetățenia Republicii Moldova pentru 165 de persoane.

Legea privind obținerea cetățeniei moldovenești prin investiție prevede că autoritățile acordă cetățenia Moldovei unui cetățean străin sau unui apatrid care aduce contribuții minime nerambursabile la Fondul de Investiții Publice (FIP), sau dacă a efectuat, timp de 60 de luni, investiții de circa 250.000 de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

Anterior vicedirectorul Agenției Servicii Publice (ASP), Iulia Petuhov a anunțat că 23 de cetățeni străini au depus dosarele pentru a obține cetățenia Republicii Moldova în schimbul investițiilor, dar până la acest moment doar o persoană care a aplicat la program a obținut deja pașaportul Republicii Moldova.

Ea a dat asigurări că nu vor putea deveni cetățeni ai Republicii Moldova persoane care au comis infracțiuni, care au fost puse sub învinuire sau au calitatea de învinuit în fața Curții Penale Internaționale, sunt date în urmărire de către Interpol, care au obținut venituri din activități criminale, persoane ale căror fonduri provin din surse ilegale sau care au fost găsite vinovate pentru comiterea de infracțiuni cu caracter terorist.

Anterior expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă a spus că autorităţile moldovene nu ţintesc atragerea unor investiţii, ci vând unor străini dreptul de a călători fără vize în UE.

Legea, care functioneaza și in alte țări, inclusiv unele din Uniunea Europeană, a fost criticata de Comisia Europeană și de experții locali.

De promovarea internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție cu un consorțiu compus din companiile MIC Holding LLC și Henley & Partners Government Services Ltd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării