63% dintre femei s-au confruntat cu violența din partea unui bărbat
În Republica Moldova, 63% dintre femei s-au confruntat pe parcursul vieții cu un anumit tip de violență din partea soțului sau partenerului. În același timp, doar 8,4% dintre femeile abuzate au raportat cazul la Poliție.
Pentru a sensibiliza publicul larg față de gravitatea acestui fenomen, agențiile ONU, alături de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, au organizat în incinta Gării Feroviare Chișinău evenimentul „Rupe tăcerea! Suntem alături”, dedicat supraviețuitoarelor și supraviețuitorilor violenței în bază de gen, transmite Știri.md.
„Conștientizarea consecințelor violenței reprezintă un pas important în lupta împotriva acestui fenomen, de aceea este important să vorbim cât mai mult despre violență, să întreprindem cât mai multe măsuri de prevenire și de combatere a acesteia și să oferim sprijin adecvat victimelor violenței.
Îmi exprim recunoștința și aprecierea partenerilor naționali și internaționali ai Guvernului Republicii Moldova pentru suportul oferit în combaterea violenței în bază de gen și vă îndemn ca împreună să construim o societate sănătoasă, fericită și non-violentă, atât pentru cetățenii țării noastre, cât și pentru persoanele refugiate în Republica Moldova”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.
În cadrul evenimentului, un accent important a fost pus și pe situația persoanelor refugiate din Ucraina în Republica Moldova, în condițiile în care peste 65% dintre aceste persoane sunt femei.
Potrivit studiilor, femeile și fetele care se află în zone de conflict se confruntă cu riscuri sporite de violență în bază de gen, exploatare sexuală sau trafic de persoane.
În Republica Moldova, persoanele refugiate care se confruntă cu violența în bază de gen pot beneficia de ajutor gratuit.
„Printre cele mai vulnerabile grupuri în fața violenței în bază de gen se numără femeile refugiate, fetele adolescente, în special cele care sunt în mișcare, oamenii care nu își cunosc drepturile sau aparțin minorităților”, a declarat Nigina Abaszade, reprezentantă rezidentă a UNFPA.
„Majoritatea refugiaților din Ucraina sunt femei și copii, ceea ce crește riscurile de a fi supuse violenței în bază de gen. În plus, majoritatea femeilor sunt cap de familie, femei singure, adolescente sau femei în vârstă.
Acesta este motivul pentru care Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR), precum și partenerii noștri, în răspunsul la criza refugiaților în Republica Moldova, au prioritizat informarea despre violența în bază de gen”, a declarat Francesca Bonelli, reprezentantă de țară a UNHCR Moldova.
Violența în bază de gen are diferite forme: fizică, sexuală, economică, psihologică, socială. Toate aceste forme sunt la fel de grave și, indiferent de modul de manifestare, produc consecințe atât pe termen scurt, cât și pe termen lung asupra persoanelor care se confruntă cu acest fenomen.
„Violența în bază de gen în Moldova este omniprezentă.
Deși unele progrese au fost înregistrate în ultimii ani, raportarea violenței în bază de gen rămâne a fi diminuată în comparație cu prevalența violenței în general, în principal din cauza stigmatizării, dar și din cauza lipsei de încredere în instituțiile legale și serviciile existente.
Pe lângă acordarea de asistență tehnică și specializată Guvernului, implicarea bărbaților și băieților în inițiative de prevenire, consolidarea capacităților organizațiilor de și pentru femei, UN Women acordă o importanță deosebită supraviețuitoarelor violenței, abilitarea economică a supraviețuitoarelor violenței în bază de gen fiind una dintre prioritățile noastre”, a declarat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.
„Să nu uităm că există o corelație între violența împotriva copiilor și violența în bază de gen. Adolescentele rămân a fi unul dintre grupurile cele mai expuse riscului, dar chiar și atunci când violența nu este explicită, există și prejudicii implicite: cum ar fi traumele nedetectate și efectele asupra sănătății mintale ale violenței domestice.
Acestea pot crea un ciclu lung de inegalități pe parcursul întregii vieți. Încurajarea femeilor și fetelor să rupă tăcerea în jurul tuturor formelor de violență în bază de gen este esențială pentru a îmbunătăți, de asemenea, respectarea drepturilor copilului”, a menționat Ilija Talev, reprezentant de țară ad-interim UNICEF Moldova.
Sutele de persoane care au participat la eveniment au avut posibilitatea să afle detalii despre serviciile la care pot apela în cazul în care se confruntă cu fenomenul violenței în bază de gen.
De asemenea, specialistele și specialiștii au vorbit despre semnele care indică asupra faptului că o persoană este supusă abuzurilor, iar participanții și participantele au aflat despre cum pot oferi ajutor în asemenea cazuri.
„Este nevoie de o abordare complexă pentru a scoate femeia o dată și pentru totdeauna din acest cerc vicios, pentru că, din perspectivă psihologică, ea se întoarce la agresor.
Cel puțin de șapte ori persoana trebuie să treacă prin ciclul violenței ca să decidă să iasă pentru prima dată, dar ea se va întoarce iar. Noi trebuie să fim răbdători, să înțelegem, să încercăm să o reabilităm, să lucrăm psihologic cu ea și, în paralel, să lucrăm și din perspectivă juridică, pentru ca femeile și copiii să cunoască o viață fără violență și să înțeleagă că, de fapt, există viață după violență”, a declarat Tatiana Chebac, avocată în cadrul Centrului de Drept al Avocaților.
Unul dintre mesajele evenimentului a fost că victimele violenței în bază de gen pot beneficia de ajutor, inclusiv de servicii sociale și medicale, precum și de consiliere psihologică și juridică de calitate.
Tot ce trebuie să facă este să sune la 112, la linia fierbinte 08008 8008 (apel gratuit) sau să meargă la cel mai apropiat punct de ajutor, precum ar fi Safe Space.
„La etapa actuală, există peste 20 de puncte, inclusiv mobile și staționare, unde oferim serviciile noastre.
Aici, persoanele pot avea parte de ajutor psihologic, social, un pachet de primă necesitate care include obiecte de igienă, de zi și de noapte, iar, în dependență de faptul dacă este vară sau iarnă noi completăm acest pachet cu alte servicii”, a declarat Paulina Cerempei, psiholog AO Homecare și manager al unui punct Safe Space.
Totodată, este important ca persoanele care au fost supuse abuzurilor fizice sau sexuale să se adreseze unui medic în primele 72 de ore.
Astfel, acestea pot beneficia de asistență medicală, contraceptive de urgență, medicamente care ar putea preveni riscul de infectare cu anumite boli cu transmitere sexuală, precum și de terapia postexpunere la infecția HIV.
„Există mai multe porți de intrare, inclusiv în sistemul de sănătate. Serviciul 112, medicul de familie, centrele de sănătate pentru tineri pe care le avem în Republica Moldova, ar fi secția de internare pe lângă spitale.
Sunt disponibile pentru toate persoanele, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat.
De aceste servicii pot, evident, beneficia și persoanele din Ucraina”, a declarat Victoria Cibotaru, ginecolog și coordonatoare a programului național „Sănătatea și drepturile sexuale și reproductive în Republica Moldova”.
Evenimentul face parte din campania de informare „Rupe tăcerea! Suntem alături”, organizată de grupul intersectorial privind prevenirea violenței în bază de gen, condus de UNFPA, UNHCR, UN Women și UNICEF, alături de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.