main logo
777

13 tineri antreprenori vor beneficia de granturi UE de până la 15.000 de euro

Uniunea Europeană oferă peste 420 de mii de euro pentru susținerea afacerilor competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru, în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

13 tineri antreprenori vor primi granturi UE de până la 15.000 de euroFoto: UNDP

Azi, 18 mai 2022, a avut loc ceremonia de acordare a certificatelor de grant pentru două concursuri desfășurate în cadrul Programului: Mentorat în afaceri - Start pentru tineri” și „Crearea de sinergii pentru comunitățile de afaceri competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru”, transmite Știri.md.

Cei 13 tineri selectați din rândul celor 98 de participanți la concursul Mentorat în afaceri - Start pentru tineri” vor beneficia de granturi de până la 15.000 de euro.

Pe lângă asistența financiară, antreprenorii vor beneficia de consiliere pentru a-și extinde activitatea de antreprenoriat.

Printre afacerile susținute se numără producerea cașcavalului artizanal, producția jucăriilor eco din lemn, o linie de împachetare a fructelor uscate, a biscuiților, modernizarea echipamentului de producere a oțetului de mere etc.

Concursul de granturi Mentorat în afaceri - Start pentru tineri” este la a cincea ediție. Datorită granturilor oferite de UE în cadrul acestui concurs, până acum au fost create 57 de întreprinderi noi și au fost generate peste 300 de locuri de muncă pe malul stâng al Nistrului și în Zona de Securitate.

„Prin sprijinirea acestor inițiative de afaceri, susținem crearea de noi locuri de muncă, obținerea unor venituri mai mari, inovațiile, toate acestea cu un impact pozitiv pe ambele maluri ale râului Nistru.

Deși propunerile câștigătoare reflectă domenii foarte diferite, ele toate au în comun dorința de a lucra împreună și de a valorifica avantajele existente, ceea ce stă la baza cooperării dintre cele două maluri ale râului Nistru, aceasta și fiind esența Programului finanțat de Uniunea Europeană – consolidarea încrederii”, a declarat Jānis Mažeiksz, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Tot pe 18 mai au fost oferite certificate de granturi și pentru câștigătorii concursului „Crearea de sinergii pentru comunitățile de afaceri competitive de pe ambele maluri ale râului Nistru”, desfășurat de asemenea în cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Vor fi susținute șase proiecte, în valoare de 40 de mii de euro fiecare, care se bazează pe cooperarea antreprenorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Printre activitățile planificate sunt creșterea nivelului de digitalizare și automatizare a proceselor administrative, formarea competențelor digitale pentru antreprenorii din industriile creative, dezvoltarea turismului, cooperarea apicultorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

„Așteptăm cu nerăbdare să vedem produsele și serviciile pe care le veți dezvolta și să cunoaștem oamenii care vor obține noi locuri de muncă.

De asemenea, vă invit să deveniți utilizatori și beneficiari ai activităților de cercetare, dezvoltare și digitalizare care vor fi desfășurate de organizațiile de suport în afaceri grație finanțării obținute”, a afirmat la ceremonia de acordare a certificatelor de grant Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii” a susținut până acum dezvoltarea asociațiilor și organizațiilor de suport în afaceri pe patru direcții:

  1. apicultură și producerea de miere;
  2. cultivarea de plante medicinale și aromatice; cultivarea noilor soiuri de fructe cu sâmburi, cu potențial de export;
  3. turism regional, industrii creative;
  4. comerț electronic, prin dezvoltarea de piețe locale online sau integrarea întreprinderilor micro, mici, şi mijlocii (IMMM) locale de pe ambele maluri în Rețeaua Întreprinderilor Europene (European Enterprise Network, EEN) pentru oportunități de promovare a exporturilor și schimburi internaționale între afaceri.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării