main logo
4531

Vlad Filat răspunde unde-s banii și dacă va candida la alegeri

Fostul premier Vlad Filat a participat miercuri, 12 februarie, la emisiunea „Secretele puterii” de la Jurnal TV, unde a vorbit despre alegerile prezidențiale din 2016 și cele care urmează să aibă loc la sfârșitul anului, cum i s-a propus să depună un denunț împotriva președintelui Igor Dodon și o eventuală revenire în politică.

Vlad Filat răspunde unde-s banii și dacă va candida la alegeriFoto: captură video

Acesta a spus că, la începutul anului 2019, în penitenciar a venit „un emisar” trimis de Vlad Plahotniuc și i-a dat de înțeles că „e nevoie să depun un denunț împotriva lui Dodon”, refuzând să ofere mai multe detalii despre acea persoană, transmite Știri.md cu referire la ZdG.

„Nu am putut să fac acest lucru”, a declarat acesta, făcând aluzie la faptul că a ajuns după gratii după un denunță depus de Ilan Șor, care, după aceea, a ieșit cu o geantă.

Întrebat despre faptul că ar fi plătit companiei americane de consultanţă „Greenberg Quinlan Rosner Research” prin „Rodos Overseas LTD”, acesta a negat.

„Am o sentință de condamnare în care „Rodos” îmi este atribuită fără niciun fel de dovadă că aș avea vreo atingere de această companie. 

Totodată, este o altă decizie irevocabilă, prin care îmi spun că nu am nicio treabă cu ea, dar cel mai important – suma de 5,5 milioane de euro care mi-a fost imputată în sentință a trecut, în noiembrie 2014, pe „Dovastra”, o companie a lui Șor. 

Banii mi-au fost atribuiți peste doi ani. Nu am făcut nicio plată prin această companie”, a afirmat fostul lider PLDM.

Cât despre zborul cu avionul lui Șor, acesta a spus că „era singurul avion charter în Moldova, înainte de asta era al lui Plahotniuc”, spunând, de asemenea, că mașinile i-au fost date de către „prieteni”, nu de fostul primar de Orhei.

Răspunzând la întrebarea adresată anterior de Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni: „unde-s banii?” și când îi va întoarce în buget, el a calificat ca „un șablon folosit la toate emisiunile la care a mers în ultima perioadă”.

„A preluat mesajul lui Plahotniuc și Șor. Înainte de a vorbi, trebuie să te informezi. În sentința mea de condamnare nu este stabilit prejudiciu. (…) Dacă mă va telefona, îi voi răspunde cu drag”, a completat acesta.

Filat, membru suspendat al PLDM, susține că nu știe dacă va reveni în politică, pentru că „nu este o decizie simplă”, dar precizează că va sprijini PLDM și va fi implicat plenar în alegerile parlamentare noi din circumscripția Hâncești, fiind pregătit chiar să participe la dezbateri electorale.

Acesta mai crede că „dacă în 2016 candidat era Năstase, el era președinte” și că pentru alegerile prezidențiale din acest an trebuie să fie un candidat comun de dreapta, subliniind că nu are „niciun interes” pentru a candida la scrutin: „exclud 100%, dar nu voi fi pasiv și voi urmări ce se întâmplă”.

În aceeași emisiune, fostul premier a pus că Igor Dodon nu poate deveni un al doilea Plahotniuc, „om nu cu toate acasă, periculos pentru societate”.

Filat a fost eliberat din închisoare la 3 decembrie 2019, decizia fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău la 29 ianuarie curent.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. El pledează nevinovat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării