main logo
545

R. Moldova ar putea plasa eurobonduri după exemplul Armeniei și Serbiei

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o şedinţă dedicată examinării procesului de plasare de către Republica Moldova a eurobondurilor.

R. Moldova ar putea plasa eurobonduri după exemplul Armeniei și SerbieiFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Guvernului, participanţii au examinat etapele necesare de parcurs şi prevederile cadrului legal naţional care reglementează fiecare din etape, transmite Știri.md.

Ministerul Finanţelor discută cu companiile specializate în aprecierea ratingului de credit pentru ţară pentru a clarifica condiţiile de contractare. 

Au fost examinate căile urmate în plasarea eurobondului de către Armenia şi Serbia şi notate soluţiile identificate de aceste state în contractarea companiilor de consultanţă şi pregătirea proiectelor. 

Serbia este cel mai recent caz de plasare a eurobondului în rezultatul căruia ţara a plasat bonduri în valoare de 2 mlrd. de euro, cu o durată de 7 ani la dobânda de 3,375% anual.

Premierul a dispus să fie colectate proiectele de importanţă naţională de la toate autorităţile centrale, să fie examinate şi evaluate valoarea şi prioritatea lor. 

Setul de proiecte va fi discutat cu experţii naţionali din domeniu pentru a determina o prioritizare maximal raţională. 

Printre priorităţi sunt construcţia şi reabilitarea drumurilor, construcţia sistemelor de apeducte şi canalizare, investiţiile în staţiile de irigare, investiţiile în transportul public şi obiecte de infrastructură socială.

"Obiectivul emiterii eurobondului este modernizarea şi industrializarea ţării. Avem nevoie de resurse pentru a impulsiona procesul de creştere a nivelului de viaţă şi de a crea locuri de muncă stabile şi bine plătite în raioanele ţării", a spus Ion Chicu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării