main logo
2655

Propunerea lui Dodon care a fost anunțată de Plahotniuc în 2018

Igor Dodon pare să fie în criză de idei. Şeful statului s-a inspirat de la fostul lider PDM şi promite că va veni cu o iniţiativă de modificare a Constituţiei privind reducerea cu o treime a numărului de deputaţi. Vlad Plahotniuc a avut propus acest lucru încă în noiembrie 2018.

Propunerea lui Dodon care a fost anunțată de Plahotniuc în 2018Foto: știri.md

''Prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului în cadrul reformei politice anunţate este de a reduce numărul de deputaţi de la 101 la 61 de deputaţi. Credem că un Parlament optimizat, bine structurat şi organizat va deveni mult mai eficient'', a spus fostul preşedinte al PDM, Vlad Plahotniuc, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Preşedintele Dodon îşi argumentează iniţiativa prin faptul că numărul deputaţilor este prea mare, raportat la populaţia ţării. Asta deşi moldovenii plecaţi peste hotare au aceleaşi drepturi electorale ca cei rămaşi acasă.

"Numărul de 101 de deputaţi a fost stabilit în Constituţia Republicii Moldova la începutul anilor 90. Noi atunci eram 4.500.000 de cetăţeni. În decurs de 28 de ani, o treime a plecat din ţară, dar numărul de deputaţi a rămas tot 101. Eu susţin că trebuie redus numărul de deputaţi cu cel puţin cu o treime", a spus şeful statului, Igor Dodon. 

Nu este pentru prima dată când proiectele democraţilor sunt o sursă de inspiraţie pentru Dodon. La sfârşitul lunii trecute, şeful statulu, care este şi liderul informal al socialiştilor, a anunţat că unele dintre ele vor fi continuate. 

Este vorba despre programul "Drumuri Bune" şi campania "Un doctor pentru tine", proiecte iniţiate de Vlad Plahotniuc, dar anulate Guvernul Sandu. 

O altă iniţiativă copiată de la democraţi a fost ajutorul unic de sărbători pentru pensionarii cu venituri mai mici de două mii de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării