main logo
571

Platforma DA propune statului să achiziționeze semințe de cereale

Platforma DA propune statului să sprijine agricultorii moldoveni "prin subvenţionarea achiziţionării de material semincer din prima grupă de cereale".

Platforma DA propune statului să achiziționeze semințe de cerealeFoto: protv.ro

Potrivit agenţiei Infotag, într-o declaraţie a partidului de opoziţie acest lucru este motivat prin condiţiile meteorologice nefavorabile din timpul iernii şi primăverii, din cauza cărora 2/3 din terenurile cu grâu au fost afectate de secetă, transmite Știri.md.

Pentru a susţine fermierii, partidul propune să li se plătească "câte 4 lei din bugetul de stat pentru fiecare kilogram de seminţe de grâu procurate de fermieri şi câte 2 lei pentru fiecare kilogram de seminţe produse de fermierii specializaţi în cultivarea materialului semincer".

"Conform necesităţilor consumului intern, avem nevoie de aproximativ 60 de mii de tone de seminţe de grâu. Având în vedere că seceta a afectat aproape 2/3 din terenurile semănate cu grâu, fondul de subvenţionare pentru achiziţionarea seminţelor ar trebui să constituie circa 160 mil. lei", au calculat politicienii de opoziţie.

În opinia lor, dacă statul nu are aceşti bani, autorităţile ar trebui "să se adreseze urgent partenerilor externi pentru ajutor".

Platforma DA, care şi-a anunţat intenţia de a crea un nou guvern, promite că "va implementa această măsură de sprijin pentru fermieri în regim prioritar".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării