main logo
569

Pandemia de COVID-19 accelerează: Situația cea mai gravă rămâne în SUA

Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi încheiat şi chiar se accelerează, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Pandemia de COVID-19 accelerează: Situația cea mai gravă rămâne în SUAFoto: reuters.com

Directorul general al instituţiei a anunţat că va trimite o echipă în China pentru a stabili originea pandemiei de coronavirus, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Într-o provincie de lângă Beijing, autorităţile au băgat în carantină 400.000 de oameni, după ce au fost raportate 18 îmbolnăviri.

Situaţia cea mai gravă rămâne în continuare în Statele Unite, aşa că zeci de state americane au pus pauză măsurilor de redeschidere.

În Statele Unite, epicentrul pandemiei s-a mutat în sudul şi vestul ţării. Situaţia cea mai gravă este în Texas, Arizona şi Florida. În aceste state federale, numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 înregistrate zilnic este asemănător cu cifrele pe care New York-ul le anunţa la începutul crizei sanitare.

Dee Margo, primarul oraşului El Paso, Texas: „Cred că oamenii nu respectă elementele de bază de care trebuie să ţină cont în această situaţie şi pe care toți experții medicali le-au menţionat, cum ar fi faptul că trebuie să poarte mască, să menţină o distanţare fizică şi să se spele des pe mâini”.

În Texas, zilnic sunt internaţi 5.000 de oameni infectaţi Sars-Cov-2, adică dublu faţă de câţi erau aici la începutul pandemiei. Spitalele sunt deja supraaglomerate, iar medicii din prima linie fac faţă cu greu. Exemplu stă un spital din Houston.

Joseph Varon, ofițer-șef medical: „În ultimele trei săptămâni, am avut mai multe internări şi pacienţi cu forme grave decât în precedentele 10 săptămâni. Vorbim deci de o creştere exponenţială a severităţii bolii şi a numărului de pacienţi internaţi”.

Ca să suplimenteze lipsa paturilor din centrele medicale, o sală imensă folosită de obicei pentru conferinţe şi o parte a unui stadion vor fi transformate în spitale de campanie.

Joseph Varon: „În Houston sunt două tipuri de pacienţi: cei care au COVID şi cei care o să aibă COVID. Ca medic, grija mea e să nu se îmbolnăvească toţi odată şi cam aşa stau lucrurile în prezent. Sunt foarte mulţi şi asta îi va costa viaţa, pentru că nu avem suficiente resurse. COVID este o boală foarte schimbătoare. Ce ştiam cu câteva luni în urmă nu mai e valabil acum. Felul în care tratam pacienții cu două luni în urmă este complet diferit faţă de ce fac acum”.

După ce inițial au fost redeschise, în prezent, barurile şi cluburile sunt închise în tot Texasul.

Greg Abbott, guvernatorul statului Texas: „Dacă aş putea da timpul înapoi, probabil aş amâna redeschiderea barurilor”.

Situația în China 

În China, pentru a evita un al doilea val al pandemiei, şi cele mai mici creşteri de cazuri sunt luate în serios de autorităţi.

David Culvers, corespondent CNN: „Aici, în China, a fost reinstalată o nouă carantină strictă, la aproximativ 150 de km de Beijing, unde aproape 400.000 de rezidenți au fost complet izolaţi de vecinii lor. Măsura amintește de Wuhan, deși în acest caz e afectată o comunitate mai rurală. Doar un singur membru al familiei are voie să părăsească casa în timpul zilei, pentru a cumpăra anumite produse. Această măsură de carantină poate părea extremă, având în vedere că această provincie a raportat sub 20 de cazuri de coronavirus, dar vine în contextul în care, recent, un nou focar a fost anunţat într-o piață din Beijing”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării