main logo
322

Pandemia a afectat și evoluția PIB-ului Moldovei: Căderile înregistrate

Produsul Intern Brut a înregistrat scăderi în trimestrul II și semestrul I al acestui an, arată datele provizorii prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS).

Pandemia a afectat și evoluția PIB-ului Moldovei: Căderile înregistrateFoto: știri.md

Potrivit instituției, PIB-ul estimat pentru trimestrul II 2020, în valoare nominală a însumat 44629 mil. lei prețuri curente de piață. Comparativ cu trimestrul II 2019, PIB a scăzut cu 14,0% pe seria brută și cu 11,5% pe seria ajustată sezonier. Față de trimestrul I 2020, PIB s-a diminuat cu 7,0% pe seria ajustată sezonier, transmite Știri.md cu referire la Bizlaw.md.

În semestrul I 2020 PIB a scăzut față de semestrul I 2019 cu 7,2% pe seria brută.

Valoarea adăugată brută (VAB) total pe economie, cu o pondere de 87,9% la formarea PIB, a contribuit cu -10,9% la scăderea PIB, volumul VAB fiind în descreștere cu 12,6%. La scăderea PIB, în trimestrul II 2020 față de trimestrul II 2019, au contribuit majoritatea activităților economice, influențe negative mai importante având următoarele activități:

- comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; transport și depozitare; activități de cazare și alimentație publică (au contribuit cu -4,2% la scăderea PIB), cu o pondere de 18,0% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 21,4%;

- industria extractivă și industria prelucrătoare; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (-1,7%), cu o pondere la formarea PIB de 14,7% și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 11,7%;

- administrație publică și apărare; asigurări sociale obligatorii; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-1,3%) cu o pondere de 12,6% la formarea PIB și o reducere a VAB pe activitățile respective cu 11,1%;

- activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-1,1%) cu o contribuție de 2,9% la formarea PIB și o scădere a VAB pe activitățile respective cu 31,1%.

Impozitele nete pe produs cu o pondere de 12,1% la formarea PIB au contribuit cu -3,2% la scăderea PIB, volumul lor reducându-se cu 22,7%.

Din punct de vedere al utilizării, scăderea PIB în trimestrul II 2020 față de trimestrul II 2019 s-a datorat, în principal:

- consumului final (contribuind cu -15,0% la scăderea PIB), îndeosebi consumului final al gospodăriilor populației, al cărui volum s-a redus cu 17,0%, contribuind cu -13,6% la diminuarea PIB;

- formării brute de capital fix, al cărei volum s-a redus cu 15,6%, contribuind cu -4,8% la diminuarea PIB.

- Contribuție pozitivă la evoluția PIB a avut-o exportul net (+9,5%), consecință a reducerii cu 29,2% a volumului importurilor de bunuri și servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului exporturilor de bunuri și servicii cu 24,2,%.

În semestrul I 2020, PIB a constituit în valoare nominală 88314 mil. lei, prețuri curente de piață, în scădere (în termeni reali) cu 7,2% față de semestrul I 2019

Valoarea adăugată brută total pe economie, cu o pondere de 86,6% la formarea PIB, a contribuit cu -5,5% la scăderea PIB în semestrul I 2020 față de semestrul I 2019, volumul VAB fiind în descreștere cu 6,3%. La scăderea PIB au contribuit mai semnificativ următoarele activități economice:

- comerțul cu ridicata și cu amănuntul; întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor; transport și depozitare; activități de cazare și alimentație publică (au contribuit cu -2,1% la scăderea PIB), cu o pondere de 19,0% la formarea PIB și o scădere a VAB pe activitățile respective cu 10,7%;

- industria extractivă; industria prelucrătoare; producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat; distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (-1,0%), cu o pondere de 15,1% la formarea PIB și o scădere a VAB pe activitățile respective cu 6,8%.

- Impozitele nete pe produs, cu o pondere de 13,4% la formarea PIB, au contribuit cu -1,8% la scăderea PIB, volumul lor reducându-se cu 12,5%.

Din punct de vedere al utilizări PIB (vezi Tabelul A2 din anexă), scăderea s-a datorat, în principal:

- consumului final (contribuind cu -8,8% la scăderea PIB), îndeosebi consumului final al gospodăriilor populației, a cărui volum s-a redus cu 9,7%, contribuind cu -8,1% la diminuarea PIB;

- formării brute de capital fix, al cărei volum s-a redus cu 6,4%, contribuind cu -1,7% la diminuarea PIB.

Exportul net a contribuit cu +3,1% la rata de modificare a PIB.

Potrivit BNS, datele reflectă și impactul consecințelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra evoluției PIB al Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării