main logo
956

Orezul a atins cel mai mare preţ din ultimii 7 ani. S-a scumpit şi grâul

Preţul orezului, un aliment de bază în Asia, a atins maximele ultimilor 7 ani din cauza epidemiei de coronavirus, în condiţiile în care importatorii se grăbesc să înmagazineze cerealele iar exportatorii reduc livrările, relatează CNBC.

Orezul a atins cel mai mare preţ din ultimii 7 ani. S-a scumpit şi grâul

Potrivit Asociaţiei Exportatorilor de Orez din Thailanda, preţul orezului etalon a crescut cu 12% în perioada 25 martie - 1 aprilie. Preţurile orezului sunt acum cele mai ridicate de la sfârşitul lunii aprilie 2013, potrivit datelor Reuters, transmite Știri.md cu referire la Mediafax.

Creşterea preţurilor este urmarea cererii mai mari de orez thailandez, după ce India şi Vietnam, ceilalţi exportatori majori, şi-au limitat livrările de produse alimentare strategice din cauza COVID-19. Asia produce 90% din oferta mondială de orez şi consumă aceeaşi cantitate.

În India, comercianţii de orez au încetat să semneze noi contracte de export, deoarece deficitul de forţă de muncă şi perturbările logistice împiedică livrarea contractelor existente, a raportat Reuters, citând oficiali din industrie. Între timp, guvernul vietnamez a oprit exportul.

Preţurile orezului au început să crească la sfârşitul anului 2019, din cauza unei secete severe în Thailanda şi a unei cereri puternice din partea importatorilor asiatici şi africani. Thailanda este al doilea mare exportator din lume după India şi înaintea Vietnamului.

Creşteri a înregistrat şi preţul grâului, cu aproximativ 15% în a doua jumătate a lunii martie, din cauza cumpărăturilor pe fondul panicii consumatorilor şi blocajelor din America de Nord şi Europa.

Preţurile la orez şi grâu vor rămâne la un nivel ridicat în săptămânile următoare, a declarat Fitch Solutions într-o notă.

Analiştii spun că statele nu pot fi acuzate că îşi asigură securitatea alimentară în această perioadă, dar ar trebui să fie conştiente de faptul că există suficiente cereale în depozite pentru a hrăni lumea mai mult de patru luni. Dar aceste cantităţi nu sunt de folos dacă ţările impun restricţii comerciale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării