main logo
869

Opinie: Anularea Programul Cetățenie prin Investiții va aduce pierderi

O eventuală decizie de anulare a Programului Cetățenie prin Investiții va aduce doar pierderi pentru Republica Moldova. Totodată, Republica Moldova ar risca să capete o reputație proastă pentru orice potențial investitor.

Opinie: Anularea Programul Cetățenie prin Investiții va aduce pierderiFoto: evenimentul.md

Declarațiile în acest sens au fost făcute de către Paddy Blewer, director relații cu publicul al companiei Henley & Partners, partenerul Guvernului Republicii Moldova în implementarea Programului de Cetățenie prin Investiții, transmite Știri.md.

Într-o conferință de presă la IPN, Paddy Blewer a declarat că, într-o perioadă de peste 20 de ani, timp în care acest program este desfășurat în mai multe țări, a văzut tentative de a-l anula. Și aceste tentative veneau de la partide, în special de la partide de opoziție. Or, formațiunile respective, ajungând să-și asume actul de guvernare, continuau aceste programe cu unele modificări. În opinia sa, motivul inițiativelor și al declarațiilor cu privire la anularea acestui program în Republica Moldova este pur politic, iar avantajele lui pentru țară nu sunt examinate.

Reprezentantul companiei a mai spus că în țările dezvoltate, cum ar fi SUA, Marea Britanie, Malta, Cipru, sunt implementate cu succes acest tip de program, care sunt o metodă foarte bună de a obține o finanțare suplimentară la bugetul de stat și de a atrage investiții necesare și importante pentru dezvoltarea infrastructurii din țările respective.

Întrebat despre moratoriul instituit la acordarea cetățeniei prin investiție, Paddy Blewer a declarat că această acțiune a afectat atât procesarea cererilor depuse, cât și recepționarea cererilor noi. „Suntem disponibile pentru un dialog cu organele de resort din Republica Moldova. În acest moment nu am văzut riscuri evidente care au fost exprimate de către colegii din Republica Moldova. Sunt sigur că avem un sistem bine pus la punct, care aduce venituri suplimentare Republicii Moldova. Suntem gata să reluăm acest program când va fi luată decizia respectivă de către autoritățile din Republica Moldova”, a notat Paddy Blewer.

Întrebat despre valoarea pierderilor pe care le-ar putea suporta Republica Moldova în situația în care programul este suspendat, reprezentantul Henley & Partners a spus că în orice contract de activitate sunt prevăzute clauze de reziliere înainte de termen, dar acestea sunt confidențiale. „Nu cunosc toate aceste detalii, dar cu siguranță există prevederi ce țin de anularea contractului înainte de termen. Totodată, Moldova și-a asumat anumite angajamente față de investitori. Și ei pe bună seamă au început să investească și ar fi important ca Republica Moldova să-și onoreze obligațiile față de aceste persoane”, explică Paddy Blewer.

Potrivit lui, în cadrul implementării Programului Cetățenie prin Investiție sunt întreprinse măsuri de minimalizare a unor eventuale riscuri, acestea fiind reduse practic la zero. Și în acest sens este menționat numărul, dar și natura verificărilor la care sunt supuși solicitanții de cetățenie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării